Comisia solicită o mai bună aplicare a normelor de mediu ale UE
Comisia solicită o mai bună aplicare a normelor de mediu ale UE pentru a proteja sănătatea umană și mediul. Iată principalele concluzii ale ultimei evaluări a punerii în aplicare a politicilor de mediu.
Laurențiu Văduva, 15.09.2022, 07:52
– Biodiversitatea: este în continuă scădere. Pajiștile seminaturale, turbăriile și mlaștinile sunt foarte degradate. Pădurile sunt supuse unei presiuni uriașe, iar majoritatea statelor membre trebuie să accelereze eforturile de finalizare a rețelelor de arii protejate Natura 2000;
– Apa: îmbunătăţirea calităţii apelor este în continuare lentă, iar unele state au întârzieri în adoptarea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice. De asemenea, statele membre trebuie să își adopte cât mai repede planurile de gestionare a riscului de inundații. Sunt câteva ţări în care normele de aplicare referitoare la apa potabilă continuă să îngrijoreze ;
– Economia circulară: sunt încă diferențe considerabile între statele membre din punctul de vedere al reciclării. Sunt necesare mai multe eforturi în reciclarea plasticului, textilelor şi materialelor de construcţii. Prevenirea generării de deșeuri rămâne o provocare importantă, iar în unele țări trebuie rezolvată problema depozitelor de deșeuri care nu respectă standardele.
– Poluarea aerului: este în continuare o preocupare majoră. Statele membre trebuie să fie mai atente în supravegherea calității aerului; este nevoie de măsuri stricte, în special trecerea la forme de transport nepoluante şi introducerea unor tehnici agricole cu emisii scăzute, inclusiv pentru gestionarea efectivelor de animale, a gunoiului de grajd și a îngrășămintelor.
– La capitolul climă, legislaţia Uniunii este în general bine aplicată, dar trebuie intensificată adaptarea la impactul tot mai mare al schimbărilor climatice.
Soluţii ? Există. Să-l ascultăm pe Comisarul european Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit:
Provocările sunt uriaşe. Dar putem încă să inversăm tendinţele negative. Doi factori principali vor face o mare diferenţă.
Primul, finanţarea obiectivelor de mediu. Evaluarea Comisiei estimează că este încă nevoie de investiţii de 110 miliarde de euro pe an pentru sprijinirea tranziţiei verzi în Uniunea Europeană.
Al doilea factor – guvernanţa de mediu. Majoritatea statelor membre trebuie să îmbunătăţească accesul publicului la instanţe, pentru a contesta decizii, acțiuni sau omisiuni, în special în domeniile de planificare legate de apă, natură sau calitatea aerului.
Comisia colaborează cu statele membre pentru a le permite să aplice mai bine politicile și normele de mediu. Atunci când normele convenite nu sunt aplicate corespunzător, Comisia poate introduce acțiuni în justiție.
Informații privind încălcările legislației de mediu sunt disponibile pe o hartă interactivă și pe un tablou de bord, publicate pe site-ul Comisiei Europene.