Solidaritatea UE cu Republica Moldova în contextul agresiunii ruse din Ucraina
Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de agresiunea Rusiei în Ucraina.
Laurențiu Văduva, 06.09.2022, 09:07
Chişinăul a adoptat însă calea europeană, s-a aflat în prima linie în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, iar Uniunea Europeană a lansat o serie de programe de sprijin pentru economia şi reformele din Moldova.
Relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova datează de peste 20 de ani. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova şi totodată cel mai mare investitor în această ţară.
Pe 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul oficial de ţară candidată la Uniunea Europeană.
Am decis să acordăm statutul de candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova şi suntem gata să acordăm acest statut şi Georgiei, de îndată ce această ţară îşi va îndeplini obligaţiile – declara atunci preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Anul trecut, pe 2 iunie, Comisia Europeană a anunţat un plan de reconstrucţie economică în valoare de până la 600 de milioane de euro pentru investiţii şi refacerea economiei Republicii Moldova după pandemia de coronavirus, în schimbul reformelor structurale ale Chişinăului.
Prin Programul pentru inovaţie şi antreprenoriat, Bruxelles-ul va aloca aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru sprijinirea IMM-urilor, construirea unui terminal de mărfuri la Chişinău, modernizarea sistemelor de încălzire din Chişinău şi din Bălţi, conectarea Republicii Moldova la Reţeaua Trans-Europeană de Transport şi Dezvoltarea Capitalului Uman.
Invazia Rusiei în Ucraina a afectat puternic Republica Moldova, care, raportat la populaţia sa, a devenit ţara europeană cu cei mai mulţi refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor. La ajutorul umanitar de 13 milioane de euro acordat de Uniune Moldovei se adaugă 15 milioane pentru sprijinul refugiaţilor şi alte 15 pentru gestionarea frontierelor.
Pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, Uniunea Europeană a acordat 15 milioane de euro sub formă de împrumuturi nerambursabile, alături de alte 135 de milioane sprijin bugetar.
Pentru modernizarea forţelor armate au fost alocate alte 47 de milioane, iar pentru presa independentă, 5 milioane.
O asistenţă macro-financiară de 150 de milioane de euro va sprijini Chişinăul să facă faţă efectelor invaziei ruse.
În luna iunie 2022, Comisia a propus un alt pachet de sprijin care să compenseze pierderile economice ale Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina. Timp de un an, o serie de produse agricole vor putea fi exportate în Uniune fără taxe vamale.
Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul sprijinirii ferme a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.