Crește consumul de știri online în UE
Crește consumul de știri online. Date ale statisticii comunitare arată că anul trecut, 9 din 10 europeni, cu vârsta între 16 și 74 de ani, au utilizat internetul, iar principala activitate a fost să afle tot ce este nou.
Mihaela Mihai, 31.08.2022, 09:47
Analiza realizată de Eurostat arată că anul trecut mai bine de 7 din 10 utilizatori de internet au accesat site-uri de știri, ale unor reviste și ziare. O proporție în creștere față de 2016.
În rândul statelor membre ale Uniunii, cea mai ridicată pondere a fost înregistrată în Finlanda (93 la sută), Lituania şi Cehia (ambele cu 92 la sută), Croaţia şi Grecia (90 la sută). România are în schimb cea mai mică proporție din întreaga Uniune, 59 de procente. Nici Germania, Franţa, Italia sau Belgia nu stau bine la acest capitol.
Comparativ cu 2016, folosirea internetului pentru citirea ştirilor online a crescut cu peste trei procente în rândul femeilor şi cu două în rândul bărbaţilor.
În ceea ce privește vârsta,, citirea revistelor, ziarelor şi a ştirilor online este o activitatea extreme de populară în rândul celor care au între 25 și 54 ani (75 la sută). Această grupă de vârstă, precum şi categoria 55-74 ani, unde proporția este de 68 la sută, au înregistrat cele mai însemnate creșteri față de acum 6 ani.
Ponderea utilizatorilor de internet a crescut cel mai mult în zonele rurale. Statistica mai arată că absolvenţii învăţământului superior (85 la sută) sunt în general mai predispuşi la folosirea internetului pentru citirea revistelor, ziarelor şi a ştirilor online, faţă de cei care au un nivel mai scăzut de educaţie, unde proporția este de 57 la sută.
Aceste evoluții au fost posibile în condițiile în care tot mai mulți europeni au acces la internet de mare viteză.
Potrivit unor date furnizate de același Eurostat, anul trecut, 7 din 10 gospodării au beneficiat de o conexiune de calitate, în creştere de la doar 16 la sută în 2013.
Malta a înregistrat o acoperire de sută la sută în ceea ce priveşte internetul de mare viteză, fiind urmată de Luxemburg, Danemarca, Spania, Letonia, Olanda și Portugalia, toate cu o acoperire de peste 90 de procente. Un prag de care s-a apropiat și România.
În Grecia, în schimb doar 2 din 10 gospodării au internet de mare viteză, iar în Cipru și Italia doar 4 din 10 gospodării.
Toate aceste informații arată cât de important a devenit internetul în viața de zi cu zi. În pandemie, tehnologia a făcut posibilă continuarea cursurilor școlare. A permis, de asemenea, lucrul la distanță, a salvat locuri de muncă, iar multe afaceri au putut supraviețui.