Măsurile Parlamentului European pentru condiții de viață decente în UE
Cifrele inflației ne îngrijorează tot mai mult, iar la buzunare simțim din plin creșterea prețurilor. Cu toate că încercăm să fim mai chibzuiți în ceea ce consumăm, nivelul de trai are de suferit.
Luminița Voinea, 29.08.2022, 08:15
Sărăcia în rândul lucrătorilor din Uniunea Europeană a crescut în ultimul deceniu, iar crizele economice, precum cea din timpul Covid 19, arată că salariile minime adecvate au un rol important în protejarea lucrătorilor cu salarii mici, deoarece sunt mai vulnerabili.
În acest context, eurodeputații sunt sunt deciși să aprobe noi reguli pentru asigurarea unor venituri minime care să ofere un nivel de trai decent în UE.
În urma unei propuneri a Comisiei Europene, negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în luna iunie, privind proiectul unei directive europene , care va fi supus la vot în sesiunea plenară din septembrie.
Eurodeputații se așteaptă ca regulile să determine țările UE să ajungă la o creștere reală a salariilor și să contribuie la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, deoarece aproape 60% dintre salariații cu venituri minime din UE sunt femei.
Potrivit noii legislații a Uniunii europene, statele UE vor trebui să se asigure că salariul minim național permite un nivel de trai decent. Pentru a stabili ce reprezintă un astfel de nivel de trai, se pot folosi diverși indicatori cum ar fi: Un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale, Raportarea salariului minim net la pragul sărăciei sau puterea de cumpărare a veniturilor minime.
Așadar, fiecare țară va stabili nivelul venitului minim în funcție de condițiile socio-economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile la nivel național.
Proiectul de directive europeană promovează negocierile colective privind stabilirea salariilor.
Statele membre care au salarii minime legale sunt invitate să instituie un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime, iar actualizările să aibă loc cel puțin o dată la 2 ani.
Veniturile minime lunare diferă foarte mult în UE. În 2021 Bulgaria se situa pe ultimul loc, cu cel mai mic salariu minim, de aproximativ 332 de euro, iar pe penultimul loc găsim România, cu 515,26 euro. Cel mai mare salariu minim este în Luxemburg, aproximativ 2 256 de euro.