FRONTEX: a crescut puternic numărul migranţilor ilegali la frontierele Uniunii
A crescut numărul sosirilor de migranţi ilegali în Uniunea Europeană. Potrivit Frontex, Balcanii de Vest şi Mediterana Centrală sunt principalele rute migratorii.
Laurențiu Văduva, 26.08.2022, 09:11
În primele șapte luni ale acestui an, agenţia Frontex a înregistrat peste 150.000 de intrări ilegale în Uniunea Europeană, conform calculelor preliminare. Este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Numai în luna iulie, statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat aproape 35.000 de intrări ilegale, cu peste 60% mai multe decât în aceeași lună din 2021.
Care au fost principalele rute migratorii către Uniunea Europeană în perioada ianuarie-iulie a acestui an ?
În primul rând, Balcanii de Vest. Aici au fost detectate jumătate din cazurile totale de treceri ilegale către spre Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi sunt migranți din Siria, Afganistan și Turcia.
Apoi Marea Mediterană. Numai pe ruta Mediteranei Centrale, Frontex a înregistrat peste 42.000 de treceri ilegale ale frontierei, cu aproape jumătate mai multe decât în primele șapte luni ale anului 2021. Predomină egiptenii şi tunisienii.
Pe ruta Mediteranei de Vest, numărul de traversări ilegale în primele 7 luni ale acestui an a scăzut cu un sfert faţă de perioada similară a anului trecut. Majoritatea migranților depistați pe această rută au venit din Maroc.
A rămas însă ridicat numărul sosirilor ilegale pe ruta Mediteranei de Est: peste 22.000, mai mult decât dublul anului trecut. Aici Ciprul a fost principala destinaţie, cu peste jumătate din numărul total al sosirilor. Majoritatea migranților au venit din Siria, Nigeria și Congo-Kinshasa.
La frontierele de est ale Uniunii, numărul sosirilor a scăzut cu o treime faţă de anul trecut: aproape 3000. Principalele naționalități au fost cetățenii din Ucraina, Irak și Belarus.
Pe ruta Africii de Vest s-au înregistrat aproape 10.000 de traversări ilegale, mai multe cu un sfert faţă de anul trecut.
A rămas ridicat şi numărul migranţilor ilegali care încearcă să traverseze Canalul Mânecii către Regatul Unit cu ambarcațiuni mici. Până la sfârşitul lunii iulie au fost aproape 30.000 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere cu peste jumătate faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
Refugiaţii ucraineni care intră în Uniunea Europeană prin punctele de trecere a frontierelor nu au fost incluşi în aceste calcule. Agenţia Frontex vorbeşte însă de 7,7 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit în Uniune de la începutul războiului. În același timp, un număr semnificativ de ucraineni s-au întors în țara lor.