Parlamentul European face bilanţul activităţii din primele 6 luni ale anului
Parlamentul European este acum în vacanță, după o primă jumătate de an cu o agendă încărcată, dominată de războiul din Ucraina. Lucrările vor fi reluate la mijlocul lunii viitoare.
Mihaela Mihai, 22.08.2022, 07:35
În calitatea mea de președinte îi voi aduce un omagiu lui David Sassoli fiind întotdeauna de partea Europei. Apărând valorile noastre comune, precum democrația, demnitatea, justiția, solidaritatea, egalitatea, domnia legii și drepturile fundamentale ale omului.
Sunt cuvintele rostite la începutul anului, în ianuarie, de Roberta Metsola la scurt timp după ce a fost aleasă în fruntea Parlamentului European. I-a luat locul lui David Sassoli, care și-a pierdut viața din cauza unor probleme de sănătate în ultima săptămână de mandat.
Roberta Metsola este cea de-a treia femeie președinte, după Simone Veil și Nicole Fontaine, dar și cea mai tânără persoană care ocupă această funcție din toate timpurile. Are 43 de ani și va conduce Parlamentul European până la alegerile din 2024.
Alegeri la care ar putea exista o listă transnațională de candidați, potrivit unei propuneri făcute în primăvară de legislativul comunitar. Noul sistem, aflat acum în dezbatere, prevede ca la viitorul scrutin european, fiecare alegător să dispună de două voturi: unul pentru candidații din circumscripțiile naționale și celălalt pentru a-i alege pe cei înscriși pe o listă separată, într-o circumscripție unică la nivelul Uniunii.
Trebuie să acționăm în așa fel încât vocea fiecărui cetățean să fie auzită. Exact acest lucru face cel de-al doilea vot. Le face auzită vocea europenilor în legătură cu cel fel de Europă vor, este de părere eurodeputatul Damian Boeslager.
Pe 9 mai, după un an de discuții intense și dezbateri, Conferința privind viitorul Europei a ajuns la final. Reuniunea a avut loc în clădirea Parlamentului din Strasbourg, iar concluziile Conferinței conțin mai multe propuneri de reformă în domenii precum sănătatea, securitatea sau economia digitală.
Tot în prima parte a acestui an, Parlamentul European a decis să nu blocheze propunerea Comisiei de a considera gazele naturale și centralele nucleare drept energie verde. Proiectul a scos însă la iveală divergențele profunde dintre țările membre în ceea ce privește mijloacele de combatere a schimbărilor climatice.
Agenda Parlamentului european a fost dominată în aceste luni de războiul din Ucraina. Pe 1 martie, la scurt timp după ce Rusia a invadat această țară, a avut loc o sesiune plenară extraordinarăîn care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat europarlamentarilor. În aprilie, Roberta Metsola a fost primul lider al unei instituții europene care a mers la Kiev. Și tot Parlamentul European este cel care a cerut ca Ucraina , dar și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la Uniunea Europeană. O decizie istorică luată de șefii de stat și de guvern la summitul de la sfârşitul lunii 23 iunie.