BCE majorează rata dobânzii în zona euro
Inflația va rămâne multă vreme ridicată, iar războiul început de Rusia în Ucraina afectează creșterea economică, afirmă președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Mihaela Mihai, 02.08.2022, 08:24
Ea a făcut această declarație în conferința de presă în care a explicat motivele pentru care instituția pe care o conduce a decis să majoreze pentru prima dată în ultimii 11 ani dobânda de referință.
Presiunea preţurilor mari afectează tot mai multe sectoare. În parte din cauza impactulului indirect pe care îl are costul energiei asupra întregii economii,a afirmat președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a ținut să adauge: Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână nedorit de ridicată pentru o perioadă de timp.
În aceste condiţii, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă, peste aşteptările analiştilor, de la 0 la 0,5 la sută. Se încheie astfel o perioadă de 8 ani de rate negative ale dobânzilor, iar BCE atrage atenția că dobânzile vor crește în continuare, o nouă majorare putând fi anunțată la următoarea întâlnire a conducerii băncii, de pe 8 septembrie.
Activitatea economică încetinește. Agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina este o permanentă amenințare la adresa creșterii. Economia are de suferit și din cauza impactului pe care inflația îl are asupra puterii de cumpărare, a problemelor din lanțurile de aprovizionare, dar și din cauza incertitudinilor, a afirmat aceeași Christine Lagarde.
Mulți analiști economici spun însă că și creșterea dobânzii va afecta economia și va duce automat la rate mai mari.
Cum? Explică agenția France Presse. Băncile comerciale împrumută bani de la BCE, apoi, la rândul lor, acordă credite gospodăriilor şi companiilor. Ani de zile cei care s-au împrumutat au putut profita de rate ale dobânzilor foarte scăzute, menite să stimuleze consumul și creşterea economiei.
Când însă BCE începe majorarea dobânzilor, băncile vor trece în sarcina clienţilor aceste costuri mai ridicate de împrumut. Totul , scriu jurnaliștii France Presse, devine mai scump, de la cumpărarea unei case, la refinanţarea datoriei sau obţinerea unui credit pentru firmă.
În plus, creditorii vor analiza mult mai atent solicitările de împrumut, pentru că nu vor să își asume prea multe riscuri.
Impactul este deja vizibil pe piaţa imobiliară, unde ratele dobânzilor pentru credite au crescut constant în ultimele luni.
Mai trebuie spus că majorarea dobânzii decisă de BCE se aplică țărilor care folosesc moneda unică europeană, dar consecințele vor fi resimțite și în celelalte state membre ale Uniunii, inclusiv în România.