Eurodeputații cer acțiune pentru protejarea sănătății mintale
Pandemia de Covid-19 și situația economică au pus o presiune enormă asupra sănătății mintale și bunăstării tuturor. Sunt înregistrate creșteri ale riscurilor psihosociale legate de muncă și procente mai mari de stres, anxietate si depresie.
Daniela Vasilescu, 18.07.2022, 11:53
Sănătatea mintală nu este tratată ca o prioritate și în același mod ca cea fizică, arată un raport privind sănătatea mentală în lumea muncii digitale, realizat de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European. 64 la sută dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani erau expuși riscului de depresie anul trecut, din cauza lipsei unui loc de muncă și a perspectivelor financiare și educaționale, precum și a singurătății și izolării sociale, mai reiese din cercetare.
Eurodeputatul Maria Walsh este autorul raportului privind sănătatea mintală: Ce am învățat prin digitalizarea locurilor noastre de muncă, de la pandemia de Covid, este că faptul că asistăm la niveluri uriașe de stres la locul de muncă. Suntem epuizați, stresați, avem un nivel ridicat de anxietate, depresie, oboseală și ceață a creierului. Acum avem un birou mobil în orice moment la îndemână. Este extrem de dificil pentru a ști cum să te deconectezi.
Instituțiile și țările Uniunii Europene trebuie să recunoască nivelul ridicat al problemelor de sănătate mintală legate de muncă și să găsească modalități de a ajuta la prevenirea acestora, se mai precizează în raport. De asemenea, este necesar că violența, discriminarea și hărțuirea la locul de muncă să fie eradicate.
Eurodeputatul Maria Walsh mai spune că este important că aceste măsuri să fie luate acum:
Impactul economic și asupra societății pe care l-am văzut în ceea ce privește sănătatea mintală, dacă nu îl abordăm acum, când ne aflăm la acestă răscruce de mari schimbări, nu această generație va avea de suferit de pe urma lui, ci generațiile următoare.
Parlamentul European propune și soluții la nivelul spațiul comunitar. Un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată și dreptul la deconectare. Totodată, solicită ore de lucru flexibile pentru a ajuta la atenuarea stresului legat de muncă, educație în domeniul sănătății mintale și formare pentru angajatori. O altă propunere este ca anul 2023 să fie declarat Anul European al Sănătății Mintale.