Energia nucleară și gazele respectă Pactul verde, consideră Parlamentul European
Parlamentul European a decis să nu blocheze propunerea Comisiei de a considera gazele naturale și centralele nucleare drept energie verde.
Mihaela Mihai, 13.07.2022, 08:22
În fapt, legislativul comunitar a respins o moțiune depusă de comisiile parlamentare de afaceri economice și mediu de blocare a normelor propuse în februarie de Comisie în privința gazelor și a energiei nucleare.
Iar votul a fost foarte strâns. Din cei 639 de deputați prezenți la lucrări, 278 au susținut moțiunea, 328 s-au opus, iar 33 s-au abținut. Astfel, nu a fost întrunită majoritatea de 353 de care avea nevoie documentul ca să treacă.
Energia nucleară este lipsită de emisii de dioxid de carbon, dar produce deșeuri radioactive. Gazul este un combustibil fosil care produce substanțe care încălzesc planeta, dar care este considerat de unele țări drept o cale de a renunța la cărbunele și mai poluant.
Această etichetare verde nu va merge și nu va fi de folos. Este doar un joc politic al Franței. Acest criteriu este scris de Franța pentru Franța, a afirmat în timpul dezbaterilor europarlamentarul olandez Bus Eickhout, care se opune energiei nucleare.
Franța, într-adevăr, se bazează pe acest tip de energie și a sprijinit puternic propunerea Comisiei, alături de state pro-gaz precum Polonia. Printre țările care se opun se numără Germania, care este anti-nucleară, și Danemarca, care afirmă că nu este credibil să etichetezi gazele ca fiind prietenoase cu clima.
Statele membre sunt și vor rămâne complet responsabile de mixul de energie pe care și-l stabilesc. Aș vrea să fie clar: nu există nici o obligație din partea vreunei țări să investească în nuclear sau în gaze, a fost replica venită din partea comisarului european pentru stabilitate financiară, Mairead Mcguinness.
România a salutat decizia luată de Parlamentul European, în timp ce Austria a anunțat că va înainta Curţii de Justiţie a Uniunii o plângere. Aliat îi este Luxemburg.
Normele se vor aplica de anul viitor, cu excepția cazului în care 20 din cele 27 de state membre ale Uniunii le vor respinge, un prag considerat foarte puțin probabil de atins. Dar dacă acest lucru se întâmplă, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar putea beneficia de finanțări cu fonduri europene.