Statele UE care integrează refugiaţi din Ucraina vor primi ajutor financiar de la Comisie
Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului şi au ajuns în statele Uniunii Europene, de la începutul invaziei Rusiei în această ţară.
Mira Gomboș, 12.07.2022, 07:50
Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa le permite statelor membre să ofere sprijin de urgență atât oamenilor care fug din calea invaziei ruse din Ucraina, cât și celor care îi primesc. Intitulat FAST-CARE, programul se adresează ţărilor, autorităţilor locale şi organizaţiilor societăţii civile care primesc și integrează persoanele strămutate, garantând că fondurile politicii de coeziune sunt suficient de flexibile pentru a ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Statele membre pot utiliza cofinanțarea de 100 % pentru o axă prioritară care există deja în cadrul unui program, ce sprijină integrarea socio-economică a cetăţenilor veniţi din țările terțe sau pot introduce o nouă axă prioritară de acest gen în programele lor. Pentru a beneficia de rata de cofinanțare de 100 %, statele membre trebuie să se asigure că cel puțin 30 % din sprijin este direcționat către autoritățile locale și organizațiile societății civile. Prima tranșă de prefinanțare va fi plătită în 2022, după intrarea în vigoare a regulamentului, imediat, în cazul programelor deja adoptate, și abia după adoptare în cazul programelor noi care nu au fost încă aprobate, în timp ce a doua tranșă de prefinanțare suplimentară ar urma să fie plătită în 2023. Toate statele membre vor beneficia de prefinanțarea suplimentară, în mod proporțional cu alocările lor naționale.
Pe termen scurt, FAST-CARE va facilita finanțarea ajutorului imediat pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina, constând printre altele în furnizarea de alimente, de asistență materială de bază, cazare, transport, îngrijiri medicale imediate, servicii de informare și de traducere. Într-o a doua etapă, vor fi sprijinite măsuri de primire și orientare, cum ar fi cazarea, construirea sau renovarea centrelor de primire. Pe termen lung, se poate oferi acces la îngrijirile de sănătate, la asistența psihologică și sprijinul comunitar, la îngrijirea copiilor, la locuințele sociale, piața muncii, educație și formare.