Conectarea tranzițiilor ecologice şi digitale în noul context geopolitic
Comisia a adoptat Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 - Legătura dintre tranziția verde și cea digitală în noul context geopolitic.
Laurențiu Văduva, 08.07.2022, 08:00
Tranziţia verde şi cea digitală sunt două priorităţi care domină agenda politică a Comisiei conduse de preşedinta Ursula von der Leyen.
Uniunea Europeană îşi accelerează eforturile de atingere a statutului de lider global în ambele domenii. Tranziţia verde, către o economie nepoluantă, circulară dar performantă ne va asigura un mediu natural prietenos şi o hrană mai sănătoasă. Pentru aceasta este însă nevoie de tehnologii noi. Care se obţin prin cercetare. Iar cercetarea nu poate fi făcută decât cu ajutorul inteligenţei artificiale. Cu alte cuvinte, digitalizarea. Tranziţia verde şi cea digitală merg, aşadar, împreună. Ce ar fi dacă cele două ar fi corelate? Dacă s-ar dezvolta împreună, printr-o strategie comună, care să ţină cont de priorităţile şi ritmul de evoluţie al fiecăreia? Este lucrul la care s-au gândit şi experţii Comisiei, când au elaborat recentul Raport de Analiză Strategică de Perspectivă pentru anul 2022.
Documentul poartă titlul: Corelarea tranziţiei verzi cu cea digitală în noul context geopolitic. Aceasta şi pentru că cele două crize majore care au afectat şi continuă să afecteze Europa – pandemia de coronavirus şi agresiunea rusă din Ucraina – au scos la iveală o serie de provocări şi slăbiciuni care au făcut mai urgentă ca oricând trecerea la un statut superior de siguranţă şi independenţă energetică, alimentară şi strategică.
Iată cum a explicat noul concept Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei şi responsabil pentru Relațiile interinstituționale și previziune:
Cu noua viziune putem identifica tendinţele majore existente, putem explora noi alternative şi elabora noi politici orientate spre viitor, pentru a face Europa mai rezilientă. Astfel vom sprijini şi tranziţia noastră către un viitor mai ecologic, mai digital şi mai echitabil.
Raportul de Analiză Prospectivă Strategică pentru anul 2022 identifică zece domenii-cheie de acţiune, în care este necesar un răspuns politic. Printre acestea se află întărirea autonomiei strategice în sectoarele esențiale, gestionarea strategică a aprovizionării Europei cu materiale critice, o nouă putere de reglementare şi standardizare, adaptarea sistemelor de educație și formare la rapida transformare tehnologică, investiţiile, un nou cadru de monitorizare şi noi regulamente pentru piaţa unică europeană. Nu în ultimul rând, promovarea unei securități cibernetice solide.