Statele UE aprobă sfârşitul motoarelor termice în 2035
Epoca mașinilor cu motoare pe bază de benzină și motorină se apropie de sfârșit în UE. Miniștrii mediului din țările membre au aprobat planul executivului comunitar de a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon în cazul vehiculelor noi din 2035.
Mihaela Mihai, 04.07.2022, 08:32
Propunerea, anunţată de Comisie în vara anului trecut, are ca scop combaterea schimbărilor climatice și prevede că din 2035 nu vor mai putea fi vândute automobile noi pe benzină şi motorină în Uniunea Europeană.
Viitorul ar urma să aparțină, așadar, mașinii electrice, iar pentru ca posesorii unor astfel de vehicule să aibă unde să le încarce, statele membre vor trebui să ia măsuri: la fiecare 60 kilometri de autostradă să existe stații de alimentare, iar din 150 în 150 de kilometri puncte pentru hidrogen.
France Presse remarca încă de anul trecut că industria auto este deja sub presiune, fiind obligată să reducă substanțial până în 2027 emisiile mașinilor noi pe benzină și diesel. Sunt, de asemenea, voci care atrag atenția asupra costurilor necesare pentru a implementa noi soluții tehnice, costuri ce se vor regăsi în prețul final.
Nimic din ce am propus nu va fi ușor de pus în practică, va fi al naibii de greu. Știu acest lucru. Dar trebuie să luăm măsuri, este responsabilitatea noastră, a ținut să precizeze vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans, responsabil pentru punerea în practică a Pactului verde european.
Este poate și motivul pentru care, la solicitarea câtorva ţări, printre care Germania şi Italia, țări cu tradiție în industria auto, miniștrii europeni ai mediului au convenit să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Totodată, producția de mașini cu motoare pe bază de benzină și motorină poate continua, cu o condiție: ca acestea să fie vândute pe piețe externe, care nu le interzic. Și nici nu va fi interzisă din 2035 circulația mașinilor pe benzină și motorină deja înmatriculate.
Decizia luată de miniștrii europeni ai mediului trebuie să fie pusă acum în acord cu Parlamentul European. Un parlament care a anunțat deja că susține obiectivul zero emisii pentru autoturisme în 2035.
Mai trebuie spus că Norvegia, țară care nu face parte din spațiul comunitar, a decis să interzică vânzarea de mașini cu motoare termice încă din anul 2025.Iar peste ocean, președintele american, Joe Biden, a semnat anul trecut un decret care prevede ca jumătate din toate vehiculele noi vândute în 2030 să fie electrice.