Acord politic pentru a stimula echilibrul de gen în consiliile corporative
Negociatorii Parlamentului European şi ai ţărilor Uniunii Europene au convenit, după un blocaj de zece ani, asupra proiectului de lege care va creşte prezenţa femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor cotate la bursă.
Mira Gomboș, 16.06.2022, 08:51
Aşa-numita directivă Femeile în consilii îşi propune să introducă proceduri transparente de recrutare în funcţiile de conducere, astfel încât cel puţin 40% din posturile de director neexecutiv sau o treime din toate posturile de director să fie ocupate de femei. Odată ce Parlamentul şi Consiliul vor fi aprobat în mod oficial acordul, directiva va intra în vigoare la 20 de zile după ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre ar trebui să pună în aplicare directiva la doi ani după ce a fost adoptată. Astfel, în cazurile în care candidaţii sunt calificaţi în mod egal pentru un post, prioritate ar trebui să aibă femeile, pentru că, în prezent, ele sunt subreprezentate în posturile de conducere.
Parlamentarii europeni au insistat că, deși va exista această cotă de reprezentare de gen, meritul trebuie să rămână criteriul cheie în procedurile de selecţie, care ar trebui să fie, mai întâi de toate, transparente. Companiile cotate la bursă vor fi obligate să furnizeze informaţii autorităţilor competente, o dată pe an, despre reprezentarea de gen în consiliile lor de administraţie şi, în cazul în care obiectivele nu au fost îndeplinite, să prezinte modul în care intenţionează să le atingă.
Directiva include şi sancţiuni pentru companiile care nu respectă echilibrul de gen în forurile de conducere. Acestea pot fi amendate sau selecţia directorilor poate fi anulată în justiţie. Deocamdată, întreprinderile mici şi mijlocii cu mai puţin de 250 de angajaţi sunt excluse din domeniul de aplicare a directivei, dar iniţiatorii iau în calcul, pe viitor, extinderea prevederii şi în cazul acestora.
Comisia Europeană şi-a prezentat pentru prima dată propunerea în 2012, iar Parlamentul European şi-a adoptat poziţia de negociere încă din 2013. Dosarul a fost blocat în Consiliul Uniunii Europene timp de aproape un deceniu, până când miniştrii Ocupării Forţei de Muncă şi Afacerilor Sociale au convenit în sfârşit asupra unei poziţii, în martie, anul trecut.
În prezent, mai puţin de o treime dintre membrii consiliilor de administraţie din cele mai mari companii cotate la bursă din UE sunt femei, cu diferenţe semnificative între statele membre (de la 45% în Franţa la doar 8,5% în Cipru).