Comisia face noi propuneri pentru a facilita confiscarea averilor oligarhilor ruşi
Comisia Europeană vrea reguli noi pentru confiscarea averilor dobândite ilegal. În vizor sunt şi oligarhii aflaţi pe lista de sancţiuni decise de Uniune după ce Rusia a inavadat Ucraina.
Mihaela Mihai, 02.06.2022, 09:44
Prin propunerile făcute publice zilele trecute, Bruxelles-ul vrea instituirea unui cadru juridic comun pentru toate statele membre ale Uniunii Europene care să permită o confiscare mai rapidă a banilor obţinuţi din activităţi ilicite. În momentul de față, reglementările sunt foarte diferite, aceeași faptă ilegală fiind pedepsită cu închisoarea într-o țară și doar cu amendă în alta.
Despre aceste diferențe a vorbit și vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas:
Avem deja reguli, chiar reguli europene în acest domeniu, dar sunt fragmentate, nu sunt puse în practică în mod uniform și creează un paradox. De multe ori permit confiscarea averilor unor… pești mici, în timp ce marii rechini găsesc metode prin care scapă nepedepsiți.
Noile propuneri prevăd ca autorii infracțiunilor să fie deposedați de câștigurile obținute în mod ilegal. În vizor sunt și oligarhii ruși aflați pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.
Vrem să ne asigurăm că toți actorii cu atribuții în domeniu contribuie la urmărirea, înghețarea și confiscarea averilor care fac obiectul sancțiunilor. În actualul context geopolitic, este foarte limpede că nu este deloc momentul să dăm dovadă de slăbiciune, spune același Margaritis Schinas.
Iar potrivit proiectului de directivă prezentat de executivul comunitar, o confiscare a averilor ar fi posibilă în cazul indivizilor şi al companiilor sau organizațiilor care încalcă sau ocolesc sancţiunile şi al celor care sunt implicaţi în activităţi infracţionale. În acest scop, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor pe lista europeană a infracţiunilor.
Obiectivul este cât se poate de simplu. Ne propunem să înlesnim, să îmbunătățim punerea în practică de către statele membre a măsurilor restrictive adoptate de Uniune ca răspuns la invadarea nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Vrem ca încălcarea acestor sancțiuni să fie incriminată în întreaga Europă, în toate statele membre, afirmă și comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders , care a ținut să adauge: Am obținut deja rezultate importante cu cele aproape 10 miliarde de euro pe care s-a pus sechestru pe teritoriul Uniunii. Vorbim de conturi, dar și de bunuri imobiliare, de elicoptere, vase, yahturi sau de opere de artă.
Banii confiscați ar urma să fie virați ”într-un fond comun destinat Ucrainei’, a mai spus comisarul european pentru justiție.