Maia Sandu a cerut susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova
Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană - afirmă preşedintele Maia Sandu. Recent, ea a susţinut un discurs în faţa Parlamentului European, reunit la Bruxelles, în care făcut un apel la ţările Uniunii Europene să susţină aspiraţiile europene a
Arina Petrovici-Matei, 25.05.2022, 08:28
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat, în Parlamentul European, pentru acceptarea în Uniunea Europeană şi le-a explicat eurodeputaţilor cât este de importantă obţinerea statutului de ţară candidată, în contextul atacării Ucrainei de către Rusia. Într-un discurs aplaudat în picioare, Maia Sandu a vorbit şi despre susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării vecine, Ucraina, dar şi despre necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria.
Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova a ales aderarea la Uniune ca pe o cale spre prosperitate şi pace.
Nu suntem naivi să credem că accesul în Uniunea Europeană se face peste noapte – a declarat Maia Sandu -, adăugând că Republica Moldova doreşte să fie integrată în funcţie de merite, nu din motive geografice. Pentru noi, statutul de candidat la Uniunea Europeană este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri dificile şi incerte – a mai spus preşedintele moldovean. În plus, a condamnat în discursul său agresiunea rusă în Ucraina şi a reafirmat susţinerea Chişinăului pentru integritatea sa teritorială: Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna – a subliniat Maia Sandu, conform unui comunicat al Parlamentului European.
În dezbaterea care a urmat cu privire la raportul Legislativului European privind Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan (din grupul PPE), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a declarat că exact aşa cum cetăţenii moldoveni şi-au deschis casele pentru cetăţenii ucraineni, la fel trebuie şi noi să deschidem uşa pentru apropierea Republicii Moldova şi mai mult de Uniunea Europeană.
Exact aşa cum Finlanda şi Suedia doresc să adere la NATO şi vor fi acceptate amândouă în NATO, exact aşa, dacă Ucraina şi Republica Moldova doresc să adere la Uniunea Europeană, este obligaţia noastră să le oferim această perspectivă – a insistat Siegfried Mureşan.
Şi eurodeputatul Dacian Cioloş (din grupul Renew Europe) a subliniat că Republica Moldova şi-a demonstrat deja apartenenţa la familia europeană inclusiv prin modul în care i-a primit pe refugiaţii ucraineni. Cioloş s-a pronunţat pentru adoptarea unor măsuri concrete de către Bruxelles în sprijinul economiei Republicii Moldova, aşa cum a fost cazul din urmă cu mai mulţi ani când a fost majorată cota pentru importurile europene de vinuri moldoveneşti, măsură care nu a perturbat piaţa internă a Uniunii.