Comisia pregătește ieşirea din faza acută a pandemiei
Uniunea Europeană mizează în continuare pe vaccinare în combaterea infectărilor cu coronavirus. Este una din prevederile strategiei privind ieşirea din faza acută a pandemiei, prezentată zilele trecute de executivul comunitar.
Mihaela Mihai, 03.05.2022, 08:40
Între 60 și 80 la sută din populația Uniunii Europene a trecut până acum prin Covid 19, a afirmat într-o conferință de presă la Bruxelles comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. O estimare care ia în calcul și cazurile asimptomatice de infectare cu coronavirus ori pe cele neincluse în raportările oficiale.
Intrăm acum într-o nouă etapă a pandemiei, în care nu mai există o presiune foarte mare asupra sistemelor de sănătate, restricțiile sunt ridicate, iar oamenii, societatea și economia fac pași spre normalitate, a mai spus Stella Kyriakides în conferința de presă în care a prezentat strategia europeană de ieșire din faza acută a pandemiei. Potrivit documentului, în această nouă etapă cu mai puține cazuri de infectare și de decese asociate NU mai mai este necesară testarea în masă.
Cum însă coronavirusul are în continuare capacitatea de a dezvolta mutații, Comisia Europeană atrage atenția că oricând poate avea loc o creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, motiv pentru care statele membre trebuie să dispună de planuri care să le permită să revină rapid la starea de urgenţă sanitară.
Le solicit statelor membre să intensifice vaccinarea si administrarea dozelor booster. Și în același timp să continue lupta împotriva dezinformării și a știrilor false legate de vaccinare, este sfatul dat de comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Bruxelles-ul are și o recomandare specială: îndeamnă guvernele europene să depună eforturi pentru imunizarea copiilor, înainte de începerea noului an şcolar în toamnă.
Potrivit unor date oficiale, citate de Reuters, rata de vaccinare este sub pragul de 15 la sută la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani, cea mai mică grupă de vârstă pentru care serurile anti-COVID-19 au fost autorizate în Uniunea Europeană. Spre comparaţie, peste 70 la sută dintre adolescenţii din grupa de vârstă 15-17 ani sunt deja imunizaţi împotriva noului coronavirus.
Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unei noi generaţii de vaccinuri anti-COVID-19, care să ofere o protecţie mai robustă şi mai îndelungată , dar și a unor noi medicamente, în special a unor antivirale, care sunt mai uşor de depozitat şi de administrat.
Executivul comunitar recomandă totodată statelor membre să investească în redresarea sistemelor de sănătate și să evalueze impactul mai larg al pandemiei asupra sănătății, inclusiv asupra celei mintale.