Fenomenul piratării filmelor și muzicii scade în intensitate în UE
Descărcarea ilegală de filme, muzică sau programe TV se diminuează în intensitate în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Mihaela Mihai, 16.12.2021, 08:55
Studiul pleacă de la realitatea că internetul și platformele de streaming, tot mai populare în ultimii ani, au schimbat în mod fundamental modul în care muzica, filmele și chiar programele de televiziune sunt produse, vândute și distribuite. O dovadă în acest sens este chiar numărul platformelor video online disponibile în țările membre. Astfel, dacă în 2018, România avea 22 de astfel de rețele, anul trecut erau nu mai puțin de 118. În Suedia, creșterea a fost și mai mare în aceeași perioadă: de la 49 la 186.
În același timp pe piață sunt tot mai multe canale de televiziune. În țara noastră, de exemplu, erau anul trecut peste o mie 500 de posturi, iar în Italia, aproape 2900.
În aceste condiții, arată raportul, un utilizator de internet din Uniunea Europeană a accesat anul trecut conținut piratat de aproape 6 ori pe lună, în timp ce în 2017 media era de 12 ori pe lună. Programele de televiziune au rămas cele mai piratate, cu patru accesări pe lună în 2020, însă față de 2017 scăderea este de peste 40 la sută.
Urmează filmele cu mai puțin de o accesare ilegală pe lună și o reducere de aproape 70 de procente față de acum patru ani, și muzica de 0,5 ori pe lună, cea mai mare scădere din 2017 ( de peste 80 de procente).
Descărcarea ilegală de filme, muzică și programe Tv este o practică mai populară în țările baltice, Letonia, Lituania, Estonia, decât în Germania sau Finlanda. Sub media europeană se situează și țara noastră, Austria, Spania sau Italia, iar cei mai prietenoși cu drepturile de autor s-au dovedit a fi utilizatorii de internet din Polonia.
Studiul mai arată că în fiecare an, în decembrie, ianuarie și august are loc o creștere ușoară aconsumului de conținut piratat, iar autorii raportului pun acest lucru pe seama faptului că cele trei luni, pentru cei mai mulți angajați, sunt perioade de concediu.
O intensificare a descărcărilor ilegale de filme, muzică sau programe TV a mai fost înregistrată în prima parte a anului trecut. A coincis acest interval de timp cu începutul pandemiei de COVID 19 și cu restricțiile impuse în toate statele membre