Îmbunătățirea condițiilor de lucru pe platformele digitale
Comisia Europeană doreşte îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru toţi cei care lucrează prin intermediul platformelor digitale.
Laurențiu Văduva, 14.12.2021, 08:25
Platformele digitale de muncă se dezvoltă rapid. Peste 28 de milioane de oameni lucrează în prezent pe astfel de platforme numai în UE şi se estimează că numărul va ajunge la 43 de milioane în 2025. Lucrul pe platformele digitale aduce însă și noi provocări. Devine tot mai dificil să se clasifice corect statutul profesional al persoanelor, ceea ce duce, în unele cazuri, la încălcări ale drepturilor lucrătorilor, inclusiv beneficiile sociale. În plus, utilizarea algoritmilor poate ridica probleme de responsabilitate și transparență.
Este exact ceea ce încearcă să corecteze noile norme propuse acum de Comisie.
Pachetul prezentat de Executivul European conţine :
– o comunicare prin care se stabilesc măsurile în materie de lucru pe platforme, precum şi acțiuni ale autorităților naționale şi ale partenerilor sociali;
– o propunere de directivă privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platformele digitale;
– şi un proiect de orientări care clarifică aplicarea legislației europene în domeniul concurenței în cazul contractelor colective de muncă ale persoanelor care desfășoară activităţi independente fără angajați, inclusiv pentru cei care lucrează prin intermediul platformelor digitale.
Directiva urmărește să asigure faptul că persoanelor care lucrează prin intermediul acestor platforme li se acordă statutul profesional legal, corespunzător cu condițiile lor reale de muncă. Va exista o listă de criterii şi, dacă platforma digitală va îndeplini cel puţin două, se va presupune că, din punct de vedere juridic, este un angajator şi prin urmare, persoanele care lucrează prin intermediul acestei platforme vor beneficia de drepturile sociale și de muncă ce decurg din statutul de lucrător.
Pentru cei reclasificați ca lucrători, acest statut înseamnă dreptul la un salariu minim (acolo unde există), la negocieri colective, la timp de lucru și la protecția sănătății, concediu plătit, prestații de șomaj și de boală, precum și la pensii. De asemenea, directiva va asigura monitorizarea de către oameni şi nu de către computere a respectării condițiilor de muncă și va autoriza contestarea deciziilor automatizate, luate prin intermediul algoritmilor informatici.
Comisia invită statele membre, partenerii sociali și toți actorii relevanți să prezinte măsuri concrete de îmbunătățire a condițiilor de muncă în ceea ce privește lucrul pe platformele digitale.
Propunerea Comisiei de directivă privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliu. Odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziție doi ani să transpună directiva în dreptul național.