Măsuri pentru gestionarea situaţiei la frontiera cu Belarusul
Comisia Europeană a prezentat recent o serie de măsuri temporare în materie de azil și returnare pentru a ajuta Letonia, Lituania și Polonia să facă față situației de urgență de la frontiera externă a Uniunii Europene cu Belarusul.
Laurențiu Văduva, 07.12.2021, 08:00
Măsurile vor permite Poloniei, Lituaniei şi Letoniei să instituie procedee rapide de gestionare a situației migratorii de la frontierele Uniunii, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a obligațiilor internaționale, inclusiv a principiului nereturnării.
Măsurile au un caracter extraordinar și excepțional şi vor intra în vigoare după adoptarea lor de către Consiliu. Dacă nu vor fi prelungite sau abrogate, se vor aplica pentru o perioadă de 6 luni resortisanților țărilor terțe care au intrat ilegal în Uniunea Europeană din Belarus și se află în apropierea frontierei sau celor care se prezintă la punctele de trecere a frontierei Uniunii Europene.
Concret, Polonia, Letonia şi Lituania vor putea prelungi termenul de înregistrare a cererilor de azil la 4 săptămâni, în locul termenului actual de maxim 10 zile. Vor putea aplica, de asemenea, procedura de prelucrare a cererilor de azil – inclusiv calea de atac – într-un termen de maximum 16 săptămâni, cu excepția cazului în care nu se poate acorda un sprijin adecvat solicitanților cu probleme speciale de sănătate. Se va acorda de asemenea prioritate cererilor întemeiate și celor prezentate de familii și copii.
La capitolul condiţiilor de primire, statele membre se vor axa în primul rând pe satisfacerea nevoilor de bază ale solicitanţilor de azil, respectiv asigurarea de adăpost temporar, hrană, apă, îmbrăcăminte, acordarea de îngrijire medicală și asistență persoanelor vulnerabile, cu respectarea deplină a demnității umane. Este important ca statele membre să colaboreze îndeaproape cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și cu organizațiile partenere relevante, pentru a sprijini persoanele aflate în situație de urgență.
La capitolul returnare, se vor putea aplica proceduri naționale simplificate și mai rapide, inclusiv pentru returnarea persoanelor ale căror cereri de protecție internațională au fost respinse.
Agențiile Uniunii Europene sunt pregătite să ajute statele membre, la cerere. Biroul European de Sprijin pentru Azil poate contribui la înregistrarea și prelucrarea cererilor, trierea persoanelor vulnerabile şi instituirea unor condiții adecvate de primire. Agenţia Frontex poate sprijini controalele la frontieră şi operațiunile de verificare și returnare. Iar Europol poate furniza, la nevoie, datele necesare combaterii introducerii ilegale de migranți.
Propunerile Comisiei sunt în concordanță cu prevederile noului pact european privind migrația și azilul.