Parlamentul European vrea competiții sportive corecte
Este nevoie de solidaritate și corectitudine în sport, crede Parlamentul European.
Mihaela Mihai, 02.12.2021, 08:38
Este nevoie de solidaritate și corectitudine în sport, crede Parlamentul European. Într-o rezoluție adoptată recent, membrii legislativului comunitar au criticat deschis proiectul Super Ligii la fotbal, competiție pe care au descris-o drept dizidentă, contrară valorilor europene.
Ne dorim să salvăm fotbalul care este în pericol. Sunt cluburi care au pierdut sute de milioane de euro anul acesta și în 2020. Sunt cuvintele cu care Florentino Perez, preşedintele echipei spaniole, Real Madrid, justifica în primăvară crearea Super Ligii la fotbal. Era convins că ar fi fost o ocazie pentru marile cluburi de fotbal să recupereze din banii pierduți în pandemie, când, în mare parte a timpului, stadioanele au fost închise.
Proiectul a plecat la drum cu 12 echipe fondatoare: 6 din campionatul Angliei, precum Liverpool, Manchester United sau Cheslea, 3 din Italia, AC Milan, Juventus Torino și Internationale Milano, și 3 din Spania, Atletico Madrid, Fc Barcelona și, evident, Real Madrid. Super Liga urma să intre în concurență directă cu Liga Campionilor, organizată de Federația Europeană de Fotbal, UEFA, și să funcţioneze ca o competiție cu circuit închis între 20 de cluburi: 15 dintre ele calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci prezente pe bază de invitaţie.
Numai că proiectul a stârnit furia suporterilor, care au ieșit în stradă. Dar și critici din partea unor politicieni și a unor nume cu greutate în fotbal, precum Pep Guardiola, în prezent antrenor al clubului Manchester City: Nu poate fi vorba de sport atunci când legătura între efort și succes, între efort și recompensă nu există. Nu poate fi vorba de competiție sportivă atunci când succesul este deja garantat.
Proiectul a fost abandonat rapid, în doar câteva zile, iar în momentul de față doar trei echipe, FC Barcelona, Real Madrid şi Juventus Torino, mai susțin acest plan. Continuă însă să stârnească reacții, iar Parlamentul European şi-a afirmat recent opoziţia faţă de ceea ce a numit competiţii sportive ‘dizidente’.
În calitate de fost jucător pot spune că Super Liga nu respectă nici un principiu, nici o valoare pe care se bazează fotbalul european. Și mă refer la solidaritate, respect pentru competiții deschise și merit, a afirmat europarlamentarul, Tomasz Frankowski, fost membru al Naţionalei poloneze de fotbal. Ideile sale se regăsesc și într-o rezoluție adoptată pe această temă de legislativul comunitar.
Documentul nu are un caracter constrângător, adică nu obligă la luarea de măsuri, dar pune accentul pe ideea de întrecere sportivă deschisă tututor și pe corectitudine.