Regiunea Indo-Pacificului, o preocupare cheie a UE
Relația dintre UE și regiunea indo-Pacific este una extrem de importantă pentru Bruxelles, potrivit președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, care a punctat într-un discurs recent domeniile în care cooperarea s-ar putea intensifica în viitor.
Cătălin Gomboș, 22.11.2021, 08:42
Schimburile comerciale dintre UE și regiunea Indo-Pacific le depășesc pe cele dintre orice alte regiuni ale lumii, a afirmat Ursula von der Leyen, care a punctat că 40% din exporturile și importurile Europei trec prin Marea Chinei de Sud. În ansamblul său, regiunea Indo-Pacifică este responsabilă pentru 60% din PIBul global, dar și pentru 60% din emisiile globale de dioxid de carbon, a mai spus președintele Comisiei Europene, care a trecut în revistă cele trei domenii cheie în care Bruxellesul își dorește o intensificare a cooperării cu țările din această regiune.
Primul dintre aceste domenii vizează combaterea pandemiei de Covid-19. Aceasta a arătat clar că, într-o economie globală inter-conectată, o criză într-o parte a lumii se propagă imediat și în alte regiuni. Pe de-o parte, circulația a dus la răspândirea rapidă a virusului în întreaga lume. Pe de altă parte, închiderea economiilor din Asia de Sud-Est a cauzat probleme în lanțurile de producție și aprovizionare pentru automobile, computere și smartphones din Europa. De aceea, Bruxellesul crede că lumea își poate reveni doar împreună din criză, astfel încât insistă ca, până la jumătatea anului viitor, să fie vaccinată 70% din populația întregii lumi. UE a exportat până acum 1,2 miliarde de doze de vaccin – mai multe decât a folosit pentru propria populație – iar dintre acestea 550 de milioane au avut ca destinație țările din regiunea Indo-Pacifică.
Un al doilea domeniu de cooperare este combaterea schimbărilor climatice. Industriile din regiunea Indo-Pacifică poluează, iar cerea de energie este în creștere, o tendință care se estimează că va continua și în următorii ani. Uniunea Europeană poate să ofere aici propria expertiză – începând cu 1990, economia blocului comunitar a înregistrat o creștere de 60%, dar emisiile de gaze de seră au scăzut cu 30%, ceea ce demonstrează că o creștere economică durabilă e posibilă și dacă se investește în tehnologii mai puțin poluante.
Al treilea domeniu de cooperare menționat de Ursula von der Leyen privește sporirea inter-conectivității și crearea de noi legături, atât digitale cât și fizice, între UE și regiunea Indo-Pacific. Bruxellesul vrea să aducă acestor investiții în infrastructură o abordare etică, prin care să fie asigurată și protejarea drepturilor lucrătorilor și a utilizatorilor, dar și a mediului înconjurător.