Combaterea pandemiei, migrația și criza energetică, în atenția Consiliului European
Pandemia, creșterea prețurilor la energie și migrația sunt printre temele abordate de liderii europeni în cadrul Consiliului care a avut loc la Bruxelles pe 21 și 22 octombrie.
Cătălin Gomboș, 25.10.2021, 08:30
Consiliul European a remarcat, în concluziile summitului de la Bruxelles, că în urma campaniilor de vaccinare în Europa s-au făcut progrese semnificative în combaterea pandemiei, dar că situația rămâne foarte serioasă în unele state membre. Acestea nu au fost nominalizate, însă majoritatea se află în estul Europei, unde ratele de vaccinare sunt mai mici decât cele din Occident, iar numărul de îmbolnăviri și decese a crescut în mod alarmant, în special în România și Bulgaria, dar nu numai. Consiliul European recomandă sporirea eforturilor pentru a convinge populația să se vaccineze, inclusiv prin combaterea dezinformării, în special pe rețelele de socializare. Dincolo de urgența pe care o reprezintă combaterea pandemiei în statele membre, este necesară, totodată, intensificarea eforturilor de pregătire pentru viitoare crize de sănătate, astfel încât impactul acestora să nu mai fie la fel de mare ca cel al pandemiei de Covid-19. Pe de altă parte, UE vrea să contribuie și la eforturile globale de combatere a pandemiei prin furnizarea de vaccinuri în afara Europei, se mai arată în concluziile summitului.
Șefii de stat și de guvern ai statelor membre au discutat și despre digitalizare la nivelul Uniunii și necesitatea ca aceasta să fie accelerată, armonizată și reglementată. În acest context, a fost notată și intensificarea activităților cibernetice care vizează nu doar securitatea societăților europene, ci și valorile democratice asumate la nivelul UE.
În ceea ce privește creșterea accentuată a prețurilor la gaze naturale și energie, Consiliul le-a cerut statelor membre să ia măsuri, în conformitate cu recomandările primite deja de la Comisie, pentru a veni în sprijinul consumatorilor vulnerabili dar și al companiilor afectate de această criză.
Consiliul a anunțat totodată că nu va permite ca țări terțe să se folosească de migranți în scop politic, a condamnat toate atacurile hibride la granițele UE și a anunțat că acestora li se va răspunde. Este, cel mai probabil, o trimitere la Belarus, care încurajează de un timp mii de migranți din Orientul Mijlociu să îi tranziteze teritoriul pentru a forța intrarea în Polonia și în țările baltice. Și Turcia a încercat, în trecut, să se folosească de arma migranților, amenințând că le va permite sirienilor pe care îi găzduiește să plece către Europa.
Tot în ceea ce privește migranții, Consiliul i-a cerut Comisiei să pună în aplicare 8 planuri de acțiune care vizează țările de origine și de tranzit.