Comisia vine în sprijinul consumatorilor afectați de creșterea prețurilor la energie
Comisia Europeană a propus un set măsuri pe care statele membre le pot lua ca răspuns la creșterea prețurilor la energie și gaze naturale. Acestea includ sprijinirea consumatorilor casnici, dar și acordarea de ajutoare de stat pentru întreprinderi.
Cătălin Gomboș, 18.10.2021, 08:21
Propunerile Comisiei includ două tipuri de măsuri: unele ar trebui să fie un răspuns imediat la actuala creștere a prețurilor, mai ales că se așteaptă ca aceasta să continue de-a lungul întregii ierni, iar celelalte sunt menite să sporească, la nivel european, capacitatea de a face față unor șocuri similare. Potrivit Comisarului european pentru energie, Kadri Simson, Creșterea prețurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Pe măsură ce ieșim din pandemie și economiile încep să se redreseze, este important să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili și să sprijinim societățile comerciale europene.
Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor în această iarnă. În același timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient și mai flexibil pentru a face față eventualelor volatilități cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziției., a mai spus Comisarul european pentru Energie.
Prima categorie de măsuri, pe termen scurt, este menită să reducă impactul pe care această creștere semnificativă a prețurilor îl are asupra populației și mediului de afaceri. Consumatorii casnici ar urma să fie sprijiniți prin ajutoare directe date celor cu venituri mai mici, amânarea sau eșalonarea plății la facturi, reducerea anumitor taxe pentru categoriile vulnerabile și interzicerea deconectării celor care nu plătesc de la rețea. În ceea ce privește mediul de afaceri, acesta poate fi sprijinit prin ajutoare de stat, care să respecte însă reglementările europene în domeniu, facilitarea accesului companiilor la energiile regenerabile, o mai atentă monitorizare a pieței pentru a preveni manipularea acesteia de către anumiți jucători. Pe termen mediu și lung, Comisia vrea să susțină investițiile în energia regenerabilă și eficiența energetică, să studieze posibilitatea măririi capacității de stocare – care, în prezent, se reduce la doar 20% din consumul anual la nivelul Uniunii și nu există în fiecare stat membru – și, în sfârșit, să evalueze actualul design al pieței energiei în vederea îmbunătățirii acesteia.
Pe termen lung, cea mai bună garanție împotriva unor astfel de șocuri este însă tranziția completă către o energie curată, se arată într-un comunicat al Comisiei.