Balcanii de Vest, în vizorul UE, dar încă departe de integrare
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a dat asigurări partenerilor din Balcanii de Vest ai Bruxelles-ului că drumul către UE le este deschis în continuare.
Cătălin Gomboș, 04.10.2021, 08:23
Ursula von der Leyen a vizitat Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Toate și-au manifestat intenția de a adera la Uniunea Europeană, dar stadiile lor de pregătire sunt diferite și în majoritatea cazurilor există probleme. Serbia și Muntenegru au lansat deja negocierile de aderare, însă acestea trenează, mai ales în ceea ce privește Serbia. În plus, Belgradul are cu regularitate tensiuni cu Kosovo, iar o nouă escaladare a situației a coincis cu vizita Ursulei von der Leyen în regiune. Kosovo ar vrea, de asemenea, să facă parte din UE, dar Serbia și câteva din statele membre nu îi recunosc independența. Albania și Macedonia de Nord au îndeplinit criteriile de aderare, dar nu au ajuns la negocieri; în cazul Macedoniei, acestea sunt blocate de Bulgaria, care afirmă că minoritatea bulgară este discriminată. În sfârșit, nici în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina nu se poate pune, cel puțin deocamdată, problema aderării, în condițiile în care țara este departe de a fi întrunit criteriile și încă există tensiuni interne generate și de faptul că naționaliștii domină entitatea sârbă a acesteia.
Până acum nu există un consens al statelor membre privind adoptarea unei declarații care să le promită ferm integrarea statelor din Balcanii de Vest, chiar dacă importanța regiunii este recunoscută în majoritatea capitalelor europene, în condițiile în care potențiala sa instabilitate poate afecta UE. În plus, puteri ca Rusia și China sunt interesate de Balcanii de Vest și pot profita de un eventual vid lăsat de statele occidentale în condițiile în care sunt deja prezente, mai ales în Serbia. UE sprijină financiar regiunea, iar Ursula von der Leyen a ținut să arate acest lucru în timpul turneului său, vizitând obiective realizate cu bani europeni, între care un Institut de sănătate din Belgrad și un pod ce leagă Bosnia și Herțegovina de Croația. La summitul UE – Balcanii de Vest va fi lansat și un plan de investiții de aproximativ 30 de miliarde de euro, pentru 7 ani. 9 miliarde de euro vor fi puși la dispoziție de Bruxelles, sub formă de granturi, prin intermediul a zece inițiative în materie de investiții care, potrivit Consiliului UE, ar trebui să stimuleze redresarea economică pe termen lung, să contribuie la tranziția spre economia verde și digitalizare și, totodată, să ducă la intensificarea cooperării regionale și o mai mare convergență cu UE. Pe de altă parte, se speră ca prin Mecanismul de garantare pentru Balcanii de Vest să fie atrase alte 20 de miliarde de euro sub forma unor investiții publice și private.
Sprijinul UE depinde însă și de modul în care statele din regiune vor înțelege să facă reforme și să adere la valorile și standardele europene.