Ţările din sudul UE s-au angajat să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris
Ţările din sudul Uniunii Europene au reafirmat, la Atena, angajamentul ferm de a pune în aplicare Acordul de la Paris din 2015, menit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
Arina Petrovici-Matei, 24.09.2021, 07:32
Acum, mai mult ca oricând, este necesar să acordăm atenţie sporită crizei climatice şi de mediu care se intensifică – susţin, într-o declaraţie comună, ţări participanţii la summitul ţărilor mediteraneene ale Uniunii Europene (EU-MED).
Premierul elen Kyriakos Mitsotakis, care a prezidat această reuniune la nivel înalt, a reamintit că incendiile devastatoare din această vară care au afectat Grecia, Italia şi Ciprul, nu au cruţat nicio ţară mediteraneană, în timp ce nordul Europei a fost lovit de inundaţii dezastruoase. Când pericolul este comun, la fel trebuie să fie şi apărarea – a subliniat şeful Executivului elen.
La iniţiativa Greciei, preşedintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi cel italian Mario Draghi au semnat, împreună cu omologii lor din Cipru, Malta, Slovenia, Croaţia şi Portugalia, o declaraţie în vederea obţinerii un rezultat ambiţios în timpul Conferinţei ONU dedicate Schimbărilor Climatice, programată în luna noiembrie, în Scoţia. De altfel, cu puţin timp înaintea Conferinţei, secretarul general al ONU Antonio Guterres a prezentat un raport, care arată că omenirea se îndreaptă spre o încălzire catastrofală, cu 2,7 grade Celsius.
În documentul comun, cei nouă lideri îşi reafirmă, de asemenea, angajamentul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în Europa. Aceasta este unica soluţie – a susţinut şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, prezent la summitul de la Atena.
Vedem cu toţii că schimbările climatice afectează puternic regiunea mediteraneană şi trebuie să găsim soluţii – a declarat şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat angajamentul de a consolida mecanismul european de protecţie civilă şi a salutat solidaritatea europeană în ce priveşte incendiile de pădure. Evidenţiind vulnerabilitatea ridicată a Mediteranei la schimbările climatice, cele nouă ţări şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu impactul lor asupra economiei şi au făcut apel la partenerii internaţionali, în special la cei din G20, să ratifice Acordul de la Paris. Totodată, au promis să consolideze colaborarea transfrontalieră pentru a proteja biodiversitatea şi pentru a spori investiţiile care să permită o mai bună gestionare a pădurilor din regiune.