Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență
Comisia Europeană a lansat Autoritatea Europeană pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) pentru a preveni, a detecta și a răspunde rapid urgenţelor sanitare.
Laurențiu Văduva, 21.09.2021, 08:43
HERA va anticipa amenințările și potențialele crize sanitare, prin colectarea de informații și prin întărirea capacităților de răspuns necesare. Atunci când va apărea o situație de urgență, Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară va asigura dezvoltarea, producerea și distribuirea de medicamente, de vaccinuri și de alte contramăsuri medicale – cum ar fi mănușile și măștile – care au lipsit adesea în prima fază a răspunsului la criza provocată de noul coronavirus.
Pilon esențial al Uniunii europene a Sănătății, HERA va fi instituită ca structură internă a Comisiei Europene şi va deveni pe deplin operațională la începutul anului viitor.
Înaintea unei crize sanitare, HERA va colabora îndeaproape cu alte agenții de sănătate de la nivelul Uniunii Europene și de la nivel național, cu industria și cu partenerii internaționali, în vederea creşterii gradului de pregătire al Uniunii pentru situații de urgență sanitară.
Această nouă autoritate va elabora modele de prognoză a epidemiilor și, până la începutul anului 2022, va identifica și va acționa în cazul a cel puțin trei amenințări cu impact ridicat.
De asemenea, HERA va sprijini cercetarea și inovarea pentru dezvoltarea de noi contramăsuri medicale, inclusiv prin intermediul platformelor pentru schimbul rapid de date și al rețelelor de studii clinice de la nivelul Uniunii Europene.
În plus, va aborda provocările de pe piață și va stimula capacitatea industrială. Va institui un dialog strâns cu industria, precum și o strategie pe termen lung pentru capacitatea de producție, evitarea blocajelor logistice și investițiile necesare.
De asemenea, HERA va consolida cunoștințele și competențele cu privire la toate aspectele legate de contramăsurile medicale din statele membre.
În cazul în care va fi declarată o situație de urgență de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene, această autoritate poate trece rapid la operațiuni de urgență, inclusiv la luarea rapidă a deciziilor și la activarea măsurilor de urgență, sub conducerea unui consiliu de criză sanitară la nivel înalt.
Vor fi lansate finanţări de urgenţă şi mecanisme de supraveghere, dezvoltare, procurare și achiziționare de materiale medicale și de materii prime. Vor fi activate aici instrumentele EU FAB – care este o rețea de capacități de producție mereu disponibile pentru producerea de vaccinuri și medicamente. Vor exista de asemenea planuri de cercetare și inovare de urgență, în dialog cu statele membre.
În următoarele zile, Comisia va publica un anunț de intenție pentru a furniza informații prealabile producătorilor de vaccinuri și de mijloace terapeutice cu privire la procedura concurențială de ofertare EU FAB, planificată pentru începutul anului 2022.