UE și reducerea șomajului
Pandemia de Covid 19 a dus la creșterea șomajului în toate statele membre ale Uniunii Europene. În iulie, rata era de 6.9 la sută în întreg spațiul comunitar și de 7.6 în zona euro.
Mihaela Mihai, 16.09.2021, 08:34
Ne propunem ca până la sfârșitul deceniului 78 la sută dintre adulții europeni să aibă un loc de muncă. Putem face acest lucru. Gândiți-vă numai la câte femei nu lucrează astăzi.
Un obiectiv asumat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și făcut public în luna mai la un summit social organizat în Portugalia. Condițiile de pe piața comunitară a muncii s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani, iar datele statistice arată că rata șomajului a scăzut constant în începând cu 2013. Pandemia de Covid 19 a oprit însă această tendință cu consecințe despre care vorbește comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit: Această pandemie riscă să lase cicatrici permanente și să arunce în sărăcie milioane de europeni, printre ei și mulți tineri.
Responsabilitatea pentru ocuparea forței de muncă revine în principal statelor membre. Totuși, încă din 1997, țările Uniunii au stabilit obiective comune de combatere a șomajului cuprinse într-o Strategie europeană privind ocuparea forței de muncă. Un document care permite Comisiei să monitorizeze periodic reformele și să facă recomandări specifice fiecărei țări.
În plus, executivul comunitar asigură și finanțare. Prin Fondul Social European, principalul instrument al Uniunii pentru garantarea unor oportunități de muncă echitabile pentru toți. În actualul buget multianual al Uniunii, fondul are un buget de 88 de miliarde de euro și se axează pe educație, formare profesională și învățare continuă, precum și pe asigurarea unui acces egal la locuri de muncă de calitate și pe combaterea sărăciei.
Bani pentru reducerea șomajului pot fi obținuți și prin programul european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, care urmărește să îmbunătățească accesul la finanțare pentru întreprinderile sociale sau persoanele vulnerabile care doresc să înființeze o microîntreprindere. Programul își propune de asemenea să promoveze mobilitatea forței de muncă prin intermediul rețelei EURES, care conține o bază de date cu locurile de muncă vacante în întreaga Europă. Mai este și Fondul european de ajustare la globalizare, destinat celor care își pierd locul de muncă din cauza globalizării sau din cauza crizei economice și financiare, dar și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane. Prin acest instrument sunt susținute inițiativele statelor membre de a oferi celor vulnerabili alimente, asistență materială și activități de incluziune socială, pentru a le ajuta să iasă din sărăcie.