UE vine în sprijinul refugiaților și în pandemie
Recent a fost marcată Ziua Mondială a Refugiatului. 20 iunie a fost un prilej pentru Comisia Europeană de a-și reafirma sprijinul pentru cei nevoiți să ia calea exilului. Și de a-și lua angajamentul că pandemia de COVID-19 va lua capăt în orice colț al l
Mihaela Mihai, 25.06.2021, 08:45
Afaf Zarrug are 46 de ani, este din Sudan, a trăit o vreme in Libia, iar anul trecut a ajuns cu cei doi copii ai ei în România cu dorinta de a fi în siguranță. Locuiește în Centrul de tranzit din Timișoara, iar în așteptarea relocării în Norvegia, a învățat să coasă și ajută la fabricarea măștilor de protecție.
Hangama Amiri s-a născut în Afganistan. Avea șapte ani când talibanii au invadat Kabulul în 1996. Războiul și haosul i-au devastat cartierul, astfel că familia ei nu a avut de ales şi a lăsat totul în urmă. Au mers mai întâi în Pakistan, apoi în Tadjikistan și în cele din urmă în Canada.
Sunt doar două povești ale unor oameni nevoiți să fugă din cauza violențelor sau a sărăciei. Un bilanț al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați arată că anul trecut în plină pandemie, cu granițe închise în mai toată lumea, nu mai puțin de 82 de milioane și jumătate de persoane au plecat din calea războiului, persecuției și încălcării drepturilor omului, cu aproape 3 milioane mai mult decât în 2019.
În 2015 făceam parte din guvernul suedez și eram responsabilă pentru tot ce era legat de migrație și integrare. În acea perioadă, Suedia era țară de destinație. În fiecare săptămână soseau aproape 10 mii de oameni. A fost o adevărată provocare,a mărturisit recent actualul comisar european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Iar experiența de atunci, trăită din perspectiva autorității care are de-a face cu refugiații, a făcut-o să înțeleagă că: Nici o țară nu poate gestiona migrația de una singură. Este absolut necesar să cooperăm.
Este și motivul pentru care Comisia Europeană și-a reafirmat recent angajamentul ca împreună cu statele membre să respecte pe deplin Convenția de la Geneva, privind statutul refugiaților, să ajute la integrarea lor în societate și să le înlesnască accesul la îngrijire medicală .O atenție deosebită, promite executivul comunitar, va fi acordată în continuare copiilor care au nevoie să își continue educația și să nu se simtă marginalizați.
Și cum actuala pandemie de COVID 19 a arătat cât de interdependentă este omenirea, Comisia ține să transmită un mesaj clar:Uniunea Europeană este hotărâtă să pună capăt crizei sanitare în toate colțurile lumii și să nu ignore pe nimeni. Acest lucru înseamnă și sprijin pentru cei care trăiesc în taberele de refugiați și acces la vaccinul care poate salva vieți.