Raport Europol: Organizațiile teroriste exploatează pandemia
Organizațiile teroriste încearcă să exploateze în folosul lor criza provocată de pandemia de COVID-19 pentru a răspândi ideologii violente, reiese din raportul anual al Europol.
Gabriela Mitrovici, 24.06.2021, 10:26
Teroriștii folosesc orice ocazie pentru a eroda structurile democratice, pentru a răspândi frica și pentru a polariza societatea. Anul trecut, organizațiile teroriste au încercat să profite de pandemia de COVID-19 pentru a-şi răspândi ideologiile violente și pentru a exacerba neîncrederea în instituțiile publice, relevă raportul anual al Europol, organizația europeană de poliție.
În Uniunea Europeană, 21 de persoane au murit, anul trecut, în urma unor atacuri teroriste, iar 449 de persoane au fost arestate sub suspiciunea de infracțiuni legate de terorism în 17 state membre ale Uniunii. S-au înregistrat în total 57 de atacuri teroriste, inclusiv cele eşuate, în 6 ţări – Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia și Spania.
Sănătatea mintală rămâne o problemă în ceea ce privește terorismul și extremismul violent. Situația creată de pandemie ar putea fi un factor de stres suplimentar, care ar putea încuraja persoanele vulnerabile să recurgă la violență. Având în vedere dezinformarea diseminată în mod activ în mediul online, extremiștii și teroriștii au exploatat nemulțumirea socială pentru a-și propaga ideologiile. Terorismul islamist continuă să fie cea mai mare amenințare la adresa Uniunii Europene și este influențat de evoluțiile din străinătate. Așa-numitul Stat Islamic, încă activ în Irak și Siria, ajunge la susținători din Europa pentru a-i incita să comită atacuri.
În 2020, numărul atacurilor teroriste finalizate a crescut în comparație cu 2019. Islamiştii au fost responsabili de 10 atacuri cu 12 victime și 47 de răniți. O amenințare semnificativă este reprezentată de teroriștii care acționează singuri.
În aprilie, Parlamentul European a adoptat noi norme prin care platformele online au la dispoziție maximum o oră pentru a elimina mesajele, imaginile, înregistrările audio sau clipurile video, inclusiv transmisiile în direct, care incită sau contribuie la infracțiuni teroriste.