Pregătirea terenului pentru o redresare solidă și durabilă
În cadrul Semestrului European de Primăvară, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de orientări bugetare care să ajute statele membre să îşi întărească procesul de redresare economică.
Laurențiu Văduva, 08.06.2021, 13:13
Semestrul european este un ciclu de coordonare a politicilor economice, bugetare, în domeniul muncii și în domeniul social la nivelul Uniunii Europene. Anul acesta, Semestrul European de Primăvară urmăreşte redresarea economiilor Europei prin folosirea cât maieficientă a Mecanismului de redresare și reziliență. Acest Mecanism este elementul central al Instrumentului de redresare european, intitulat « NextGenerationEU ». Ne amintim că bugetul pe termen lung al Uniunii și « NextGenerationEU » formează cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Sunt 1.800 de miliarde de euro care vor susține reconstrucția Europei după criza provocată de COVID-19.
Anul acesta, semestrul european a fost supus unor adaptări, având în vedere legăturile cu planurile de redresare și reziliență ale statelor membre, care stabilesc investițiile și reformele ce urmează să fie finanțate de Mecanismul de redresare și reziliență.
Care sunt noile orientări bugetare propuse acum de Comisie ?
În primul rând, va fi menţinută şi în anul 2022 derogarea de la aplicarea cerinţelor bugetare stricte ale Pactului de Stabilitate şi Creştere. S-a observat că această derogare a avut efecte pozitive în contextul pandemiei, pentru că a permis statelor membre să reacționeze rapid și să adopte măsuri de urgență pentru a atenua impactul economic și social al crizei.
Apoi, anul acesta şi anul viitor, statele membre ar trebui să evite retragerea prematură a sprijinului oferit prin Mecanismul de redresare și reziliență și să utilizeze pe deplin finanțarea din partea acestuia.
În anul 2022, politicile fiscal-bugetare naţionale ar trebui să devină din ce în ce mai diferențiate, în timp ce toate statele membre ar trebui să mențină investițiile pentru a sprijini redresarea.
Deşi a identificat vulnerabilități macroeconomice legate de dezechilibre pentru 12 state membre, inclusiv România, Comisia consideră că nu ar trebui luată nicio decizie cu privire la lansarea procedurii de deficite excesive în aceste ţări. În cazul României, a fost recomandată actualizarea traiectoriei de ajustare bugetară, vizând corectarea deficitului excesiv în 2024.
Nu în ultimul rând, au fost actualizate orientările de anul trecut privind ocuparea forţei de muncă, pentru a integra dimensiunea digitală şi durabilitatea mediului.
Comisia invită acum Eurogrupul și Consiliul să discute pachetul și să aprobe orientările. Este aşteptat cu interes şi dialogul cu Parlamentul European cu privire la conținutul acestui pachet de orientări, precum şi la fiecare etapă ulterioară a ciclului Semestrului European.