UE trebuie să avanseze în aplicarea agendei de securitate şi apărare
Consiliul solicită Uniunii Europene să avanseze în ceea ce privește securitatea și apărarea comună, pentru a-şi asuma o mai mare responsabilitate pentru propria securitate.
Gabriela Mitrovici, 12.05.2021, 09:36
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, în această săptămână, concluziile prin care își afirmă hotărârea de a avansa în ceea ce privește punerea în aplicare a agendei în materie de securitate și apărare.
În conformitate cu Agenda strategică 2019-2024, Consiliul solicită ca Uniunea să urmeze un curs de acțiune mai strategic pentru a-şi creşte capacitatea de a acționa în mod autonom. UE ar trebui să își promoveze interesele și valorile și să fie capabilă să facă față amenințărilor și provocărilor globale în materie de securitate.
În acest context, o busolă strategică ambițioasă și pragmatică va consolida și va ghida punerea în aplicare a nivelului de ambiție în materie de securitate și apărare. Prin urmare, Consiliul UE invită Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate să prezinte un prim proiect al Compasului strategic în vederea dezbaterii în cadrul reuniunii Consiliului din noiembrie 2021.
Consiliul solicită continuarea lucrărilor în vederea consolidării capacității UE de a întreprinde misiuni și operațiuni în cadrul Politicii comune de securitate și apărare, în întregul spectru al diferitelor sarcini de gestionare a crizelor.
De asemenea, Consiliul încurajează continuarea reflecției cu privire la un proces decizional oportun și eficient. Ar trebui să se depună mai multe eforturi în ceea ce privește modalitățile de a stimula statele membre să îmbunătățească generarea de forțe și să furnizeze suficiente mijloace și personal pentru misiunile și operațiile comune de securitate și apărare.
Concluziile subliniază importanța consolidării inițiativelor UE în domeniul apărării, cum ar fi cooperarea structurată permanentă (PESCO), Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) și alte inițiative, cum ar fi Planul de acțiune privind sinergiile dintre industriile civilă, de apărare și spațială, asigurând în același timp coerența în utilizarea diferitelor instrumente.
De asemenea, se subliniază cu tărie necesitatea de a consolida în continuare rezistența și capacitatea UE de a contracara amenințările hibride.