O nouă strategie UE pentru combaterea crimei organizate
Comisia Europeană a lansat o nouă strategie de combatere a criminalității, care va ajuta atât instituţiile comunitare, cât şi statele naţionale să facă faţă mai uşor criminalității organizate, devenită din ce în ce mai sofisticată.
Laurențiu Văduva, 20.04.2021, 10:05
Noua Strategie a Comisiei are la bază cea mai recentă evaluare Europol cu privire la formele grave de infracţiuni. Strategia prezintă instrumentele și măsurile care trebuie folosite în următorii 5 ani pentru a distruge modelele de afaceri și structurile organizațiilor criminale la nivel transfrontalier, inclusiv în mediul online. Cele mai frecvente infracţiuni observate în Europa sunt traficul de droguri, criminalitatea contra patrimoniului, frauda, introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane.
Noua strategie a Comisiei Europene de combatere a criminalităţii are următoarele obiective:
În primul rând, întărirea cooperării pentru asigurarea respectării legii şi o colaborare judiciară mai strânsă. Comisia va moderniza Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale – (EMPACT) – care reunește toate autoritățile europene și naționale relevante pentru combaterea colectivă a infracțiunilor prioritare. S-a propus şi modernizarea cadrului Prüm, care permite schimbul de informații privind ADN-ul, amprentele digitale și înmatricularea vehiculelor. Executivul european va propune, de asemenea, un Cod al Uniunii Europene de cooperare poliţienească şi vor fi lansate negocieri pentru un acord de colaborare cu Interpolul. Vor fi revizuite normele decombatere a infracțiunilor ecologice, vor apărea noi instrumente împotriva contrafacerii şi vor fi prezentate şi măsuri de combatere a comerțului ilicit cu bunuri culturale. Nu în ultimul rând, Comisia a prezentat şi o strategie de combatere a traficului de persoane.
Al doilea obiectiv este garantarea faptului că infracțiunile nu aduc profit. Peste 60% dintre rețelele infracționale active în Europa sunt implicate în acte de corupție și mai mult de 80% folosesc drept paravan companii legale, în timp ce doar un procent din activele provenite din săvârșirea de infracțiuni ajung să fie confiscate. Comisia va propune revizuirea normelor privind confiscarea profiturilor provenite din săvârșirea de infracțiuni, dezvoltarea normelor de combatere a spălării banilor, lansarea rapidă a anchetelor financiare și evaluarea normelor anticorupţie.
Al treilea şi ultimul obiectiv este adaptarea autorităților la era digitală, pentru că mediul virtual este folosit în 80% dintre infracțiuni. Comisia va prezenta posibile abordări pentru păstrarea datelor și va propune o cale de urmat pentru accesul legal la informațiile criptate, protejând, totodată, securitatea și confidențialitatea acestora. Instrumentele și expertiza agenţiilor europene în domeniul investigaţiilor digitale vor fi puse şi la dispoziţia statelor naţionale.