Comisia dă în judecată Polonia pentru încălcarea statului de drept
Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la încălcarea statului de drept de către Polonia.
Cătălin Gomboș, 05.04.2021, 14:05
Comisia Europeană a sesizat, din nou, Curtea de Justiției a Uniunii Europene cu privire la încălcarea statului de drept de către Polonia. De data aceasta este vizată o lege adoptată de Varșovia în 2019 și intrată vigoare în februarie, 2020, care îi împiedică pe judecătorii polonezi să sesizeze instanța europeană și, totodată, stabilește un organism – o așa numită cameră de disciplină în cadrul Curții Supreme – care are puterea de a-i sancționa pe judecători și de a le ridica imunitatea atunci când sunt inculpați. Poziția Comisiei este că, deși decizia de a le acorda judecătorilor imunitate ține de statele membre, odată ce imunitatea respectivă este stabilită prin lege, ea nu poate fi ridicată decât prin respectarea reglementărilor europene.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders: Legea împiedică instanțele poloneze să aplice direct legislația UE pentru a proteja independența judiciară, inclusiv prin utilizarea procedurilor disciplinare. De asemenea, împiedică instanțele poloneze să solicite Curții de Justiție hotărâri preliminare cu privire la astfel de dispoziții. În plus, judecătorii polonezi riscă să fie suspendați din funcție și să își vadă imunitatea ridicată pentru a permite proceduri penale împotriva lor sau pentru a-i reține. Astfel de decizii ar urma să fie luate de Camera de disciplină a Curții Supreme. Este la latitudinea statelor membre să decidă dacă vor să aibă un sistem de imunitate judiciară. Dar deciziile de ridicare a imunității judecătorilor ar trebui luate de un organism independent. În Polonia, independența și imparțialitatea camerei de disciplină a Curții Supreme nu este garantată.
Atunci când a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Comisia i-a cerut acesteia și să suspende aplicarea legii poloneze până la momentul la care se va pronunța. Guvernul de la Varșovia respinge afirmațiile Comisiei și susține că reglementările cu privire la chestiunile administrative din justiție țin strict de competențele naționale ale unui stat membru.
Comisia Europeană are de câțiva ani o dispută cu Polonia, care este condusă de un guvern ultra-conservator, cu privire la respectarea statului de drept. Guvernul polonez a fost criticat pentru că a luat o serie de decizii care afectează libertatea presei și pe cea a sistemului judiciar. De altfel, alături de Ungaria, Polonia este considerat o țară-problemă în ceea ce privește statul de drept. Comisia a deschis patru proceduri de infringement împotriva Poloniei și de fiecare dată, până acum, Curtea de Justiție a UE i-a dat câștig de cauză Comisiei.