Strategia UE privind drepturile copilului
Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a Uniunii privind drepturile copilului, precum și instituirea unei garanții europene pentru copii, în vederea promovării egalității de șanse pentru cei expuși riscului de sărăcie sau de excluziune
Arina Petrovici-Matei, 02.04.2021, 09:18
Strategia Uniunii Europene conţine șase domenii tematice și o serie de măsuri. Copiii sunt văzuţi ca agenți ai schimbării în viața democratică. Este, aşadar, necesară redactarea de texte legislative pe înțelesul lor, organizarea de consultări cu copiii în contextul Conferinței privind viitorul Europei și al punerii în aplicare a Pactului climatic și a Pactului verde.
Copiii au dreptul de a-și valorifica pe deplin potențialul, indiferent de mediul social din care provin. Pentru a combate sărăcia și excluziunea socială, Comisia dorește să instituie o garanție europeană pentru copii. Astfel, Executivul de la Bruxelles îndeamnă statele membre să ofere copiilor aflați în dificultate acces gratuit și eficient la: structurile de educație și îngrijire timpurie – evitându-se, de exemplu, segregarea claselor; activități educative și școlare – de pildă, echipamente adecvate pentru învățământul la distanță și excursii școlare; cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi de școală; și asistență medicală – de exemplu, prin facilitarea accesului la consultații medicale și la programe de depistare a bolilor. Aceste servicii ar trebui să fie gratuite și ușor accesibile copiilor aflați în dificultate.
Copiii au dreptul să ducă o viață ferită de violență şi atunci, Comisia Europeană va propune acte legislative menite să combată violența bazată pe gen, cea domestică și va prezenta recomandări pentru a împiedica practicile vătămătoare împotriva femeilor și a fetelor. Totodată, copiii au dreptul la o justiție care este în interesul lor, indiferent dacă sunt victime, martori, suspecți, acuzați de săvârșirea unei infracțiuni sau părți în cadrul unei proceduri judiciare.
Este dreptul copiilor de a naviga în condiții de siguranță în mediul digital și de a profita de oportunitățile oferite de acesta. În acest context, Executivul le cere părţilor implicate să combată comportamentul dăunător din mediul online și să elimine conținutul ilegal.
Având în vedere că drepturile copiilor sunt universale, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a proteja, a promova și a veghea la respectarea acestor drepturi pe plan internațional și în cadrul forurilor multilaterale. În acest sens, va aloca, de pildă, 10% din fondurile destinate ajutorului umanitar pentru sprijinirea educației copiilor aflați în situații de urgență și de criză prelungită.