Deputaţii europeni avertizează Comisia să activeze fără întârziere mecanismul statului de drept
Parlamentul European cere Comisiei să activeze de îndată și efectiv mecanismul prin care acordarea banilor comunitari este condiționată de respectarea de către țările membre a statului de drept.
Mihaela Mihai, 18.03.2021, 14:39
Noul regulament de protecție bugetară este o realizare istorică pentru Uniunea Europeană. Cu acest lucru putem fi de acord cu toții. Pentru prima oară în istoria sa, forul comunitar are la dispoziție un instrument prin care să își protejeze bugetul de nerespectarea principiilor statului de drept, a spus într-o dezbatere în Parlamentul european comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn.
Dorit de mai multă vreme de legislativul comunitar și de câteva state membre, precum Olanda, mecanismul a fost în cele din urmă pus la punct anul trecut. A fost rodul unui compromis între propunerile Comisiei, planurile statelor membre și ideile Parlamentului European.
Până în ultima clipă însă, Ungaria și Polonia au fost nemulțumite de ideea ca banii europeni să fie acordați doar dacă sunt respectate principiile statului de drept. Au amenințat chiar că vor bloca prin veto adoptarea planului de relansare economică în urma crizei provocate de pandemia de Covid 19 și a bugetului comunitar pentru următorii 7 ani.
Soluția găsită a fost ca mecanismul să nu fie folosit efectiv de Comisie până când Curtea de Justiție a Uniunii nu se va pronunța asupra eventualelor plângeri.
Depuse ,între timp, de cele două state pe motiv că astfel de condiții nu au niciun temei juridic în tratatele comunitare, interferează cu competențele statelor membre și încalcă legislația Uniunii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.
70 de zile, cam atât a trecut de când mecanismul este teoretic în vigoare. În tot acest timp, în Ungaria, cel mai mare post de radio independent a încetat să mai emită. Aceste 70 de zile au fost folosite de Polonia pentru a continua să submineze independența judecătorilor, a atras atenția la dezbaterea din legislativul comunitar europarlamentara olandeză Lara Wolters.
Comisia face prea puțin pentru a se impune, iar acest lucru mă îngrijorează, a mai spus ea.
Polonia şi Ungaria au fost criticate însă în mod frecvent de Bruxelles pentru încălcarea statului de drept, iar la adresa lor au fost lansate numeroase proceduri de încălcare a tratatelor comunitare.
În aşteptarea unei decizii din partea Curții de Justiție, Parlamentul european cere Comisiei să găsească totuşi mijloace de aplicare imediată și efectivă a mecanismului.
Un proiect de rezoluție pe această temă urmează să fie supus votului în legislativ săptămâna viitoare.