Parlamentul adoptă programul InvestEU pentru investiții strategice și inovatoare
Proiectele inovatoare ar putea primi mai ușor finanțare grație unor garanții puse la dispoziția lor de Uniunea Europeană printr-un nou program de investiții, InvestEU.
Mihaela Mihai, 11.03.2021, 10:48
Proiectele inovatoare ar putea primi mai ușor finanțare grație unor garanții puse la dispoziția lor de Uniunea Europeană printr-un nou program de investiții, InvestEU. Inițiativa, aprobată în urmă cu două zile de legislativul comunitar, pune în centrul atenției IMM-urile și start-up-urile.
Sere pe acoperișuri pentru a reduce emisiile de dioxod de carbon, drone prevăzute cu camere de înaltă precizie care surprind imagini ale plajelor și descoperă locuri în care sunt depozitate ilegal deșeuri . Sau copaci de înaltă tehnologie pentru un aer curat în marile orașe. În fapt, filtre inteligente, confecționate din mușchi.
Ori o platformă de sănătate, dezvoltată în România, care ajută familiile cu copii cu probleme de greutate să treacă la un stil sănătos de viață.
Sunt toate proiecte care au primit finantare grație Fondului European pentru Investiții Strategice, creat la propunerea fostului președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu scopul relansarii afacerilor în urma crizei financiare din 2008.
Ideea din spatele Fondului era de a folosi o mică parte din bugetul Uniunii drept garanții, astfel încât Banca Europeană de Investiții să poată oferi finanțare unor proiecte mai riscante la prima vedere.
Pentru a avea o redresare economica de calitate avem nevoie de investitii. Private și publice. Avem nevoie de instrumente naționale și comune pentru susținerea acestor investitii, spune comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, acum când Uniunea face eforturi pentru a ieși dintr-o altă criză, cea provocată de pandemia de Covid 19.
Ca parte a acestui plan de redresare, Fondul se transformă în InvestEU, un program care va putea folosi peste 26 de miliarde de euro drept garanții. Principalul partener de investiții rămâne Banca Europeana pentru Investiții, dar instituții financiare din statele membre sau internaționale vor putea beneficia și ele de garanția instituită de Uniune. Obiectivul este atragerea unor investiții de peste 373 de miliarde de euro în următorii 7 ani.
Patru sunt domeniile susținute: infrastructură, cercetare, inovare și digitalizare, întreprinderi mici și mijlocii și investiții în plan social și în dezvoltarea de aptitudini.
Totodată, cel puțin 30% din investiții vor ajuta la atingerea mult doritei neutralități climatice, adică zero emisii cu efect de seră.
Ne luptăm în continuare cu pandemia de COVID 19, multe state membre sunt încă în lockdown sau au instituit restricții dure, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus este din nou în creștere, dar știm că în cele din urmă vom ieși din criză și ne vom reveni. În acest moment trebuie să ne pregătim pentru a face investiții, a conchis același comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni.