Sistemul Safety Gate
Sistemul de alertă rapidă Safety Gate contribuie cu succes la eliminarea de pe piață a produselor anti-COVID-19 periculoase, reiese din raportul publicat, ieri, de Comisia Europeană.
Gabriela Mitrovici, 03.03.2021, 12:31
Comisia Europeană a publicat, ieri, raportul său anual privind Safety Gate – sistemul de alertă rapidă al Uniunii pentru produsele de consum periculoase, care contribuie la eliminarea de pe piață a acestora. Potrivit raportului numărul de acțiuni întreprinse de autorități în urma unei astfel de alerte a crescut de la an la an, ajungând la un număr record de 5 377, cu peste 20% mai mult față de 2019.
9 % din alertele primite în 2020 au vizat produse legate de COVID-19, majoritatea măști de protecție care nu îndeplineau standardele de calitate. Printre alte categorii de produse anti-COVID-19 periculoase care au fost notificate în sistemul Safety Gate s-au numărat dezinfectanții care conțineau substanțe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau care poate fi chiar letal dacă este ingerat, sau dispozitivele de sterilizare UV care cauzau expuneri la radiații puternice, capabile să provoace iritații cutanate.
Anul trecut au fost primite așadar în sistem 161 de alerte privind măștile, 3 privind combinezoanele specifice anti-COVID, 13 privind dezinfectanții pentru mâini și 18 alerte privind lămpile UV de sterilizare a suprafețelor. Alertele care au fost introduse în sistem continuă și anul acesta.
Autoritățile din cele 31 de țări participante la rețeaua Safety Gate și-au notificat reciproc, prin intermediul sistemului, în total 2 253 de alerte referitoare la măsuri luate împotriva produselor periculoase. Jucăriile sunt categoria de produse cu cele mai multe notificări – 27%, urmate de automobile (21 %) și aparate și echipamente electrice (10 %).
Pentru a răsplăti întreprinderile care depun eforturi suplimentare pentru a-i proteja pe consumatori, Comisia decernează premiul pentru siguranța produselor. Termenul de trimitere a candidaturilor este 30 aprilie.