Investiții în tranziția verde și digitală
UE urmează să instituie noi parteneriate europene și să investească aproape 10 miliarde EUR pentru tranziția verde și digitală.
Gabriela Mitrovici, 24.02.2021, 11:13
Comisia Europeană a propus 10 noi parteneriate între Uniune, statele membre și sectorul de profil, pentru accelerarea tranziției către o Europă verde și pentru transformarea industriei europene într-una mai rezilientă și mai competitivă.
UE va asigura finanțare de aproape 10 miliarde EUR, partenerii contribuind la rândul lor cu investiții de o valoare cel puțin echivalentă. Se estimează că prin corelarea contribuțiilor se vor mobiliza investiții suplimentare care să sprijine tranziția și că se vor crea efecte pozitive pe termen lung în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, mediul și societatea.
Aceste parteneriate instituționalizate au scopul de a îmbunătăți gradul de pregătire și răspunsul Uniunii la bolile infecțioase, de a dezvolta aeronave eficiente cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru aviația curată, de a sprijini utilizarea materiilor prime biologice regenerabile în producția de energie, de a asigura poziția de lider a Europei în domeniul tehnologiilor și infrastructurilor digitale și de a asigura o mai mare competitivitate a transportului feroviar.
Între cele zece parteneriate sunt două destinate domeniului sănătății. Unul își propune ca până în 2030 să dezvolte și să implementeze cel puțin două noi tehnologii de combatere a bolilor infecțioase și să sprijine cel puțin 100 de institute de cercetare din 30 de țări să dezvolte tehnologii medicale suplimentare împotriva epidemiilor reapărute. Un al doilea parteneriat va contribui la crearea unui ecosistem de cercetare și inovare în domeniul sănătății la nivelul Uniunii care să faciliteze transpunerea cunoștințelor științifice în inovații concrete.
Parteneriatele europene sunt abordări prevăzute de Orizont Europa, noul program al UE pentru cercetare și inovare (care se derulează în perioada 2021-2027). Acestea sunt deschise unei game largi de parteneri publici și privați, cum ar fi sectoarele de profil, universitățile, organizațiile de cercetare, organismele cu misiune de serviciu public de la nivel local, regional, național sau internațional și organizațiile societății civile, inclusiv fundațiile și ONG-urile.