Vaccinurile împotriva COVID 19: Solidaritate la nivel european și mondial
Parlamentul European solicită continuarea eforturilor Uniunii Europene de combatere a pandemiei și adoptarea de măsuri urgente pentru creșterea producției de vaccinuri.
Laurențiu Văduva, 16.02.2021, 10:58
În cadrul dezbaterii în plen de săptămâna trecută cu președinția portugheză și președinta Comisiei, eurodeputații au evaluat situația actuală a strategiei Uniunii Europene de vaccinare împotriva COVID-19.
Mulți europarlamentari au considerat că Uniunea a luat decizii adecvate, mai ales în ceea ce privește abordarea europeană colectivă pe tema vaccinării, punerea pe primul plan a siguranței și asigurarea respectării normelor europene în materie de răspundere legală.
Președinta Comisiei a susținut ideea comandării de vaccinuri în mod colectiv, necesitatea solidarității la nivel mondial în lupta împotriva coronavirusului și decizia de a se axa pe siguranța și eficiența vaccinurilor. Trebuie trase învățăminte din greșelile de până acum – a spus Ursula von der Leyen – pentru că încă nu suntem acolo unde ne-am dori în lupta împotriva virusului.
Eurodeputații au subliniat faptul că trebuie găsite soluții pentru ieșirea din criză în spiritul solidarității între statele membre, precum și la nivel mondial. Uniunea Europeană are o responsabilitate pentru restul lumii – au spus ei – și trebuie să se asigure că vaccinurile sunt distribuite în mod echitabil în întreaga lume, pentru că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță.
Membrii Parlamentului European au recunoscut că Uniunea Europeană a subestimat provocările legate de producția în masă a vaccinurilor. Ca urmare, măsurile concrete de creștere a producției au devenit acum o prioritate absolută. Mulți eurodeputați au îndemnat Comisia să asigure aplicarea contractelor existente și, în același timp, să sprijine statele membre în strategiile lor de distribuire a vaccinurilor.
Pentru a mări încrederea oamenilor în campaniile de vaccinare și pentru a evita dezinformarea, a fost reamintită nevoia de transparență în ceea ce privește contractele cu producătorii de vaccinuri, precum și nevoia de date cuprinzătoare și clare cu privire la distribuirea acestora la nivel național.
Având în vedere investițiile mari din banii publici, mai mulți eurodeputați au solicitat un control parlamentar sporit asupra modurilor de aplicare a strategiei privind vaccinurile.
La 12 ianuarie, eurodeputații au chestionat Comisia cu privire la situaţia vaccinurilor împotriva COVID-19. La 19 ianuarie a urmat o dezbatere în plen, axată pe strategia globală a Uniunii pentru COVID-19; în aceeaşi zi, Comisia a publicat un plan de acțiune actualizat pentru intensificarea luptei împotriva pandemiei.