Sprijin european pentru menţinerea locurilor de muncă
Pandemia de coronavirus continuă să afecteze puternic economiile europene. Statele Uniunii Europene depun eforturi uriaşe pentru salvarea locurilor de muncă, iar Comisia Europeană le vine în ajutor prin intermediul instrumentului SURE
Laurențiu Văduva, 09.02.2021, 10:30
Mai întâi, să cunoaştem mecanismul SURE. Acesta este Instrumentul temporar al Uniunii Europene pentru atenuarea riscurilor de şomaj pe durata crizei generate de pandemia de COVID 19. SURE a fost gândit să ofere ţărilor Uniunii Europene asistenţă financiară de până la 100 de miliarde de Euro în total, sub formă de împrumuturi în condiţii favorabile, pentru a le ajuta să facă faţă unor creşteri rapide ale cheltuielilor publice în eforturile de menţinere a locurilor de muncă, afectate de pandemia de coronavirus.
SURE urmăreşte asadar protejarea locurilor de muncă în Europa, acordă sprijin financiar temporar statelor membre care au nevoie şi are avantajul că banii ajung rapid acolo unde sunt necesari.
Banii sunt atraşi de Comisia Europeană prin lansarea de emisiuni de obligaţiuni sociale pe diverse termene. Au fost lansate până acum 4 astfel de emisiuni – ultima, la 26 ianuarie anul acesta. Anul trecut, România a primit un împrumut de 3 miliarde de euro, plătibili în 15 ani, bani proveniţi din cea de-a treia emisiune de obligaţiuni europene sub instrumentul SURE.
Recent, în urma celei de a patra emisiuni de obligaţiuni, Comisia Europeană a alocat încă 14 miliarde de euro prin acest mecanism, bani de care vor beneficia 9 state membre: Belgia, Ciprul, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovenia, Spania, Grecia şi Italia.
Ediţia aceasta a cuprins două emisiuni diferite: una în valoare de 10 miliarde de euro – scadentă în iunie 2028 – şi cealaltă, de 4 miliarde, cu maturitatea în noiembrie 2050. Comisia a declarat că aceste obligaţiuni s-au bucurat de o mare atenţie din partea investitorilor, fapt care a permis obţinerea unor condiţii foarte bune de creditare.
S-a precizat că emisia de obligaţiuni de 10 miliarde de euro a avut chiar un randament negativ, de minus 0,497, aceasta însemnând că pentru fiecare 105 euro pe care un stat membru îi primeşte ca împrumut, va plăti numai 100 de euro la maturitatea creditului.
Fondurile atrase până acum prin cele patru emisiuni de obligaţiuni SURE au ajutat executivul european să acorde sprijin financiar în valoare totală de 53,5 de miliarde de euro pentru 15 state membre, între care şi România.
O evidenţă a tuturor împrumuturilor acordate de Uniunea Europeană până acum statelor membre sub mecanismul SURE poate fi consultată pe site-ul Comisiei Europene.