UE cere înregistrarea prealabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19
Ţări membre ale Uniunii Europene evaluează posibilitatea de a sista temporar vaccinarea anti-COVID-19 din cauza întârzierilor în livrarea serului imunizator din partea companiilor farmaceutice.
Arina Petrovici-Matei, 28.01.2021, 10:58
Uniunea Europeană solicită laboratorului AstraZeneca să livreze vaccinuri anti-Covid-19 produse în două fabrici din Regatul Unit, după cum a fost convenit, şi nu doar un sfert din dozele promise inițial celor 27, în primul trimestru.
În contractul semnat de Uniunea Europeană în august, pentru până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, laboratorul a trebuit să utilizeze patru fabrici pentru a-și asigura producția: două în Uniune, inclusiv una în Belgia, și două în Regatul Unit.
Nu există nicio ierarhie a acestor fabrici în contract, nici o diferențiere între cele din Marea Britanie și cele din Uniunea Europeană – a insistat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, într-o conferință de presă. Aceasta a subliniat că fabricile britanice fac parte din contractul de precomandă și de aceea trebuie să furnizeze dozele care sunt așteptate de la ele.
Bruxelles-ul contestă explicațiile directorului executiv AstraZeneca, Pascal Soriot, potrivit căruia producția din fabricile din Regatul Unit este rezervată britanicilor în temeiul acordului încheiat cu Londra, cu trei luni înainte de contractul semnat cu Uniunea Europeană. Un oficial de la Bruxelles a declarat pentru France Presse că este inacceptabil să vedem programul livrărilor redus la o fracțiune, la un sfert din ceea ce trebuia să ni se livreze în primul trimestru, în timp ce Uniunea a contribuit la finanțarea riscului producător pentru a dezvolta vaccinul și a crește mijloacele de producție. Comisia Europeană a alocat AstraZeneca aproximativ 336 de milioane de euro în acest scop.
Înaintea unei unde verzi de reglementare a Uniunii Europene pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford, așteptată azi, gigantul farmaceutic a anunțat, săptămâna trecută, că livrările vor fi mai mici decât se aștepta în primul trimestru din cauza unei scăderi a randamentului la o fabrică europeană.
Grupul a fost convocat de două ori luni pentru a se explica statelor membre și Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27. Justificările sale au fost considerate nesatisfăcătoare, aşa că Uniunea solicită AstraZeneca să-și dea acordul de a face public contractul semnat. Mai ales că unele clauze sunt deja discutate în sfera publică după ce au fost dezvăluite de șeful laboratorului – afirmă un oficial european.