Fonduri pentru apă potabilă mai bună în România
Comisia Europeană a aprobat o investiție majoră pentru modernizarea și instalarea infrastructurilor de apă potabilă și canalizare din România.
Gabriela Mitrovici, 20.01.2021, 08:50
Investiţia de peste 222 de milioane de euro din Fondul de coeziune va conecta mai multe persoane din judeţul Ilfov la rețeaua de canalizare și va asigura o calitate mai bună a apei și mai puține scurgeri de ape reziduale. Perioada de implementare a proiectului este de 55 de luni și este menit să asigure tuturor locuitorilor din județ acces către servicii de apă și canalizare.
Prin această investiție se va furniza apă potabilă care respectă standardele de calitate pentru aproximativ 234.000 de persoane.
Această investiție demonstrează angajamentul Uniunii Europene pentru creșterea standardelor de trai ale europenilor, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme. Deși prioritatea noastră este combaterea efectelor pandemiei, suntem angajați în îndeplinirea misiunii Fondului de Coeziune de reducere a disparităților dintre regiuni, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă, a mai spus comisarul.
Ca urmare a acestui proiect, rata de conectare la sistemul de alimentare cu apă va crește de la 57,1 % la 99,6 % în 52 de comunități.
În același timp, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 43,29 %, pentru a deservi 100 % din populația zonei.
Proiectul ar trebui, de asemenea, să contribuie la reducerea pierderilor de apă, va proteja biodiversitatea și va crea 1 500 de locuri de muncă temporare în faza de implementare și 72 de locuri de muncă permanente în faza operațională.
Fondul de coeziune este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii Europene. Acesta vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile.
Prin fondul de coeziune pot fi sprijinite proiecte de infrastructură în reţelele transeuropene de transport, dar şi proiecte de mediu care aduc beneficii vizibile mediului înconjurător în ceea ce priveşte eficienţa energetică, utilizarea surselor de energie regenerabilă, dezvoltarea transportului feroviar, susţinerea intermodalităţii sau consolidarea transportului public.