Investiții majore ale Consiliului European pentru Inovare
Comisia Europeană a anunțat prima serie de investiții directe de capital, efectuate prin intermediul noului Fond al Consiliului European pentru Inovare.
Arina Petrovici-Matei, 15.01.2021, 12:58
În ansamblu, 42 de firme nou-înființate și întreprinderi mici și mijlocii foarte inovatoare vor beneficia de finanțare prin capitaluri proprii de circa 178 de milioane de euro, pentru a dezvolta și a extinde inovații radicale. Domeniile predilecte sunt sănătatea, economia circulară și tehnologia avansată de producție.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a subliniat că Europa are multe firme inovatoare nou-înființate, însă mult prea adesea acestea rămân de dimensiuni reduse sau își mută activitatea în afara Uniunii. Pentru a împiedica acest lucru, Comisia a elaborat această nouă formă de finanțare – care combină granturile și capitalurile proprii – specifică acestui Consiliu European pentru Inovare. Astfel, se va acoperi deficitul de finanțare cu care se confruntă întreprinderile foarte inovatoare, se vor debloca investiții private suplimentare, care să le permită să se dezvolte în Europa – a explicat Mariya Gabriel.
Investițiile de capital, cu o valoare cuprinsă între 500 de mii și 15 milioane de euro pentru fiecare beneficiar, completează finanțarea prin granturi, care a fost deja furnizată prin intermediul unui instrument-pilot al Consiliului European pentru Inovare, astfel ca firmele să se poată dezvolta mai rapid. Este prima dată când Comisia a efectuat investiții directe de capital sau cvasicapital, și anume investiții de capital combinate cu un grant, în societăţi nou-înființate. Conform estimărilor, participațiile urmează să fie cuprinse între 10 și 25%.
Înființat în iunie anul trecut, Fondul Consiliului European pentru Inovare este menit să acopere un deficit de finanțare critic cu care se confruntă întreprinderile inovatoare atunci când tehnologiile lor trec de la nivelurile ridicate de maturitate tehnologică la etapa de comercializare.
Fondul urmărește să sprijine egalitatea și echilibrul de gen și să contribuie semnificativ la durabilitate, acordând o atenție specială sănătății, rezilienței, precum și tranziției verzi și celei digitale. Rolul său a devenit și mai important acum, când criza provocată de pandemia de COVID-19 a avut un impact foarte puternic asupra multor IMM-uri din Uniunea Europeană, inclusiv asupra multor firme nou-înființate inovatoare.