Noi țări gazdă pentru echipamente medicale RescEU
Încă 3 state membre ale Uniunii Europene au devenit, din această săptămână, ţări gazdă pentru echipamente medicale de salvare din rezerva strategică.
Gabriela Mitrovici, 13.01.2021, 12:12
Din această săptămână, Belgia, Olanda și Slovenia sunt noi țări gazdă pentru rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii Europene. În plus, o a doua rezervă medicală va fi găzduită de Germania – țară care era deja gazdă a acestei rezerve. În total, există acum nouă țări care găzduiesc stocurile europene comune de echipamente medicale, România fiind gazdă încă de la începutul pandemiei, precizează Executivului European.
Această nouă rezervă va fi compusă din: peste 65 de milioane de măști medicale și 15 milioane de măști de protecţie, mai mult de 280 de milioane de perechi de mănuși medicale, aproape 20 de milioane de halate medicale și ventilatoare de oxigen.
Acest stoc comun european de echipamente medicale de salvare este distribuit în întreaga Europă în perioade de urgență medicală, de exemplu, atunci când sistemele naționale de sănătate sunt copleșite de pacienții cu coronavirus. Uniunea Europeană a livrat deja materiale medicale esențiale Croației, Cehiei, Franței, Italiei, Lituaniei, Spaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord și Serbiei.
Coronavirusul rămâne o provocare profundă pentru sănătate în 2021 și știm încă de anul trecut că nu putem lăsa niciodată garda jos. Cu cele patru rezerve medicale suplimentare din Belgia, Germania, Olanda și Slovenia, Uniunea Europeană se asigură că grupurile vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății primesc echipamentele necesare pentru protejarea și menținerea sistemelor de sănătate robuste de pe întreg continentul, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
Rezerva medicală a Uniunii Europene include diferite tipuri de echipamente medicale, precum măști de protecție sau ventilatoare medicale utilizate în terapie intensivă. Rezerva este găzduită de Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos, care sunt responsabile pentru achiziții. Comisia Europeană finanțează 100% din active, inclusiv depozitarea și transportul.