Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030
Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate până în 2030 își propune să pună biodiversitatea Europei pe o cale spre redresare până la sfârșitul deceniului.
Gabriela Mitrovici, 28.10.2020, 10:51
Statele membre sunt profund îngrijorate de rata mondială a declinului biodiversității și recunosc nevoia de a intensifica eforturile prin abordarea factorilor direcți și indirecți ai declinului biodiversității și al naturii, cum ar fi supraexploatarea resurselor naturale, schimbările climatice, poluarea, speciile alogene invazive și exploatarea terenurilor și a mării. Consiliul Uniunii Europene subliniază că protejarea, menținerea și refacerea biodiversității și a ecosistemelor sănătoase și funcționale vor contribui la consolidarea rezilienței noastre și la prevenirea apariției și răspândirii de noi boli.
Concluziile adoptate, săptămâna trecută, oferă orientări politice în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiei.
Astfel, Consiliul invită Comisia să integreze obiectivele politicii Uniunii privind biodiversitatea în viitoarele propuneri legislative relevante. Acesta reiterează, de asemenea, nevoia urgentă de a integra pe deplin aceste obiective în alte sectoare, cum ar fi agricultura, pescuitul și silvicultura, precum și necesitatea unei puneri în aplicare coerente a măsurilor Uniunii în aceste domenii.
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebuie să depună toate eforturile pentru a atinge obiectivul de a crea o rețea coerentă de zone protejate bine gestionate și de a proteja cel puțin 30% din suprafața terestră a Uniunii și 30% din zona maritimă a blocului comunitar. Această rețea ar trebui să se bazeze pe rețeaua Natura 2000 și să fie completată cu desemnări suplimentare de către statele membre.
În plus, statele membre doresc ca o parte semnificativă din cei 30% din bugetul UE și din cheltuielile aferente instrumentului Next Generation dedicate combaterii schimbărilor climatice să fie investită în biodiversitate și soluții bazate pe natură care să stimuleze biodiversitatea.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat un nou Centru de cunoaștere pentru biodiversitate: un ghișeu unic pentru dovezi științifice pentru a restabili și a proteja ecosistemele naturale.