Noul raport al Comisiei privind starea naturii în Uniunea Europeană
Activitatea umană continuă să degradeze habitatele naturale din Uniunea Europeană şi este nevoie de măsuri hotărâte pentru a le salva - relevă ultimul raport al Comisiei pe tema situaţiei mediului înconjurător din Europa.
Laurențiu Văduva, 23.10.2020, 09:56
Bazată pe un raport detaliat al Agenției Europene de Mediu, evaluarea Comisiei a fost transmisă către Consiliu, Parlamentul European şi Comitetul Economic şi Social. Executivul european avertizează că degradarea habitatelor și a speciilor protejate continuă, fiind cauzate în principal de agricultura intensivă, urbanizare, activitățile forestiere și modificările habitatelor de apă dulce. Habitatele sunt afectate, de asemenea, de poluare, schimbările climatice şi activitățile de vânătoare și pescuit nesustenabile. Dacă nu este remediat, acest declin va duce în mod inevitabil la eroziunea continuă a biodiversității noastre și a serviciilor vitale pe care aceasta le oferă.
Raportul subliniază nevoia rapidă de măsuri. Este esenţială aplicarea deplină a obiectivelor și țintelor propuse în Noua Strategie a Uniunii Europene privind Biodiversitatea şi De la fermă la consumator.
Evaluarea Comisiei arată că, deși există specii și habitate protejate care reușesc să se mențină, majoritatea au o stare inadecvată sau necorespunzătoare la nivelul Uniunii, unele chiar cu tendințe continue de deteriorare.
Se înregistrează în continuare un declin al speciilor de păsări care sunt în strânsă legătură cu agricultura; cel mai mare procent de specii în stare de conservare precară se înregistrează însă în rândul peștilor de apă dulce, în principal din cauza modificărilor corpurilor de apă și debitului apei, precum și a instalațiilor hidroelectrice. Doar 15% din habitatele Uniunii Europene sunt în stare bună. Refacerea turbăriilor și a altor zone umede poate aduce beneficii naturii şi poate contribui la combaterea schimbărilor climatice, creând totodată locuri de muncă în zonele rurale și periferice.
Există şi măsuri de conservare care dau rezultate – de exemplu specii precum râsul iberic, renul de pădure și vidra, care se refac.
Inițiativele din cadrul programului LIFE al Uniunii Europene, programele de agromediu din cadrul politicii agricole comune și rețeaua europeană Natura 2000 continuă să aibă o influență pozitivă, însă trebuie extinse în mod considerabil.
Directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx, a declarat că pentru protejarea sănătății și a rezilienței naturii Europei, precum și a bunăstării oamenilor, este nevoie să schimbăm fundamental modul în care producem și consumăm alimentele, în care folosim pădurile și în care ne construim orașele.
Aceste eforturi trebuie să fie însoțite de o mai bună respectare a politicilor de conservare, de o abordare axată pe restaurarea naturii, precum și de acțiuni climatice din ce în ce mai ambițioase, în special în sectoarele transporturilor și energiei – a mai spus directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.