Comisia Europeană emite obligaţiuni cu impact social de până la 100 miliarde de euro
Anunţul a fost făcut de Executivul comunitar zilele trecute, când a precizat şi că obligaţiunile vor fi emise prin intermediul Instrumentului SURE, lansat acum două săptămâni şi menit să protejeze locurile de muncă
Arina Petrovici-Matei, 12.10.2020, 08:22
Comisia Europeană face încă un pas către emiterea primelor obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE, prima tranzacţie urmând să se efectueze în a doua jumătate a acestei luni. În aceleaşi condiţii, Consiliul Uniunii Europene a aprobat şi acordarea unui sprijin financiar pentru 16 state membre, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a persoanelor angajate.
Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemia de Covid 19. Statele membre încă mai pot depune cereri oficiale pentru a beneficia de sprijinul acordat în cadrul Instrumentului SURE, cu o capacitate financiară globală de până la 100 de miliarde euro.
Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a explicat că decizia de a emite obligaţiunile cu impact social va marca un punct de cotitură pentru piaţa mondială a acestui tip de instrumente financiare. În acelaşi timp, aceasta este o dovadă clară a angajamentului pe termen lung al Uniunii Europene în favoarea finanţării durabile – a mai spus oficialul european.
Executivul de la Bruxelles a adoptat şi Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente. Acest Cadru este important pentru că le va oferi investitorilor în aceste obligaţiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.
Totodată, Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, adoptat de Comisie, va contribui la dezvoltarea în continuare a pieţei obligaţiunilor cu impact social, care constituie unul dintre pilonii pieţei europene a finanţării durabile. În vederea asigurării faptului că fondurile vor fi utilizate în scopuri sociale, Cadrul prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile împrumutate. Prin elaborarea şi prezentarea Cadrului privind obligaţiunile cu impact social, Comisia intenţionează să atragă investitori care doresc ca fondurile lor să fie folosite în scopuri legate de mediu, în scopuri sociale şi în scopuri legate de guvernanţa corporativă.