PE vrea reducerea cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE
Comisia de Mediu a Parlamentului European a votat un obiectiv de reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniune până în 2030. Amendamentul trebuie aprobat de parlament în sesiunea din octombrie.
Gabriela Mitrovici, 15.09.2020, 09:10
Eurodeputaţii din Comisia de Mediu au adoptat, săptămâna trecută, un amendament la proiectul de lege privind clima, care prevede obligativitatea reducerii, în următorii zece ani, cu cel puţin 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniune. Obiectivul este mai ambiţios decât scopul promis de Comisia Europeană, fiind un element cheie al Pactului Verde European.
Amendamentul mai trebuie validat de întregul Parlament European, în cadrul unei sesiuni plenare care va avea loc la începutul lunii octombrie.
Comisia Europeană şi-a publicat la începutul lunii martie proiectul de lege privind clima pentru Uniunea Europeană, care prevede în special obiectivul de neutralitate în materie de emisii de carbon până 2050, însă ale cărui detalii vor fi abia de acum discutate între Parlament şi Consiliul format din statele membre.
Atunci, Comisia îşi fixase termen până în această lună pentru a face o propunere care ar trebui să revizuiască obiectivul climatic pentru 2030, fixat în prezent la o reducere de 40% a emisiilor cu efect de seră comparativ cu nivelul din 1990, cu scopul de a-l pune în conformitate cu neutralitatea climatică vizată pentru 2050.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va lua în considerare un obiectiv cuprins între 50% şi 55%. Însă statele membre rămân divizate, la fel şi grupurile politice din Parlamentul European.
Pentru a atinge obiectivele Pactului verde și ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice, sistemul energetic european va trebui să aibă emisii neutre de carbon (adică să emită cel mult atât carbon cât poate absorbi) până în a doua jumătate a secolului. Cum ponderea surselor de energie regenerabile și cu producție variabilă crește, capacitatea de stocare a energiei va juca un rol din ce în ce mai important pentru a stoca energia între momentul producerii și cel al consumului.
Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să poată stoca de șase ori mai multă energie decât în prezent pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050.