Se intensifică negocierile pentru pachetul european de relansare economică
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-ar dori un acord cât mai rapid asupra planului de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.
Mihaela Mihai, 06.07.2020, 09:57
Următoarele 6 luni vor fi hotărâtoare pentru viitorul Uniunii Europene, crede președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru care accelerarea negocierilor pe tema planului de relansare economică este foarte importantă:
Există o imensă presiune a timpului. Cu fiecare zi pe care o irosim, vom vedea mai mulți oameni care vor rămâne fără un loc de muncă, companii care vor avea mari probleme, ne vom vedea economiile tot mai slabe.
Potrivit planurilor făcute publice de executivul comunitar, redresarea economică ar urma să se bazeze pe o propunere revizuită a viitorului buget pe 7 ani al Uniunii, în valoare de o mie 100 de miliarde de euro, dar şi pe un fond de redresare de 750 de miliarde de euro. Din acești bani, 500 de miliarde ar urma să ajungă la statele membre sub formă de ajutoare nerambursabile, adică subvenții, iar 250 de miliarde sub formă de împrumuturi pe termen lung, care ar urma să fie plătite începând cu anul 2028.
Marile beneficiare ar urma să fie ţările din sud, afectate puternic de criza COVID-19. Sunt ţări văzute însă ca indisciplinate din punct de vedere fiscal de așa numitul grup al statelor austere – Olanda, Austria, Danemarca și Suedia, care ar fi preferat ca economia europeană să fie susținută prin împrumuturi, nu și prin subvenţii.
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, crede chiar că ajutorul ar trebui să fie punctual și limitat în timp, iar premierul olandez Mark Rutte, cere Uniunii Europene un nivel realist de cheltuieli.
Ursula von der Leyen și-ar dori ca toate aceste divergențe să fie depășite la prima reuniune față în față a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de la începutul pandemiei provocate de coronavirus. Summit-ul va avea loc la Bruxelles pe 17 și 18 iulie.
Fiecare zi contează şi, pentru a reuşi în această sarcină gigantică, trebuie ca fiecare stat membru să privească dincolo de micile sale interese. Să se gândească la beneficiile pentru întreaga Uniune, insistă șefa executivului comunitar. Iar până la reuniunea de la sfârșitul săptămânii viitoare vor continua negocierile de culise.
Pentru a putea face o evaluare a situației, Ursula von der Leyen i-a invitat miercuri la discuții pe David Sassoli, președintele Parlamentului European, și pe Charles Michel, președintele Consiliului European. Va fi prezentă și Angela Merkel, cancelarul german, în calitatea sa de deținătoare a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. O Angela Merkel care recunoaște că: Ne dăm seama cu toții că Europa se confruntă cu cea mai dificilă situație din istoria sa comună. Din cauza unui coronavirus pe care nu l-am învins încă.