Planul de redresare economică și primele reacții ale statelor membre
750 de miliarde de euro este suma propusă de Comisia Europeană pentru relansarea economică a Uniunii în urma crizei provocate de pandemia de COVID 19.
Mihaela Mihai, 04.06.2020, 10:20
O economie care are probleme într-o parte a Europei slăbește o economie puternică dintr-o altă parte. Suntem cu toții afectați de această criză și depășiți, fiecare dintre noi, de amploarea ei. Ne aflăm într-un moment crucial pentru Europa.
Cu aceste cuvinte a descris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, criza economică declanșată în întreaga Uniune de pandemia de Covid 19. Săptămâna trecută, ea a mers în Parlamentul European pentru a propune un ambițios plan de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro.
Din această sumă, 500 de miliarde de euro ar urma să meargă către statele membre sub formă de ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung, care trebuie plătite începând cu anul 2028. Cea mai mare sumă din acești bani ar urma să revină Italiei, grav afectată de pandemia provocată de coronavirus, urmată de Spania și Franța. România s-ar situa pe locul al șaptelea printre beneficiare.
Criza căreia trebuie să îi facem față acum este enormă. Dar la fel de enorme sunt şansele pentru Europa și responsabilitatea noastră de a ne ridica la înălțimea acestui moment, a spus în limba maternă, cea germană, șefa executivului comunitar în același discurs din Parlamentul European, când a adăugat: Să lăsăm deoparte vechile prejudecăți!.
Un îndemn lansat înaintea negocierilor pe care le va purta de acum încolo cu statele membre și care se anunță a fi destul de dificile, ținând cont de primele reacții. De exemplu, pentru premierul italian Giuseppe Conte, propunerile sunt un excelent semnal venit din partea Bruxelles-ului, iar Franța cere celorlalte state membre să susţină planul Comisiei. Germania, la rândul ei, a salutat faptul că Ursula von der Leyen a preluat multe din elementele iniţiativei franco-germane”.
Planul executivului comunitar se loveşte în schimb de reticenţa câtorva state membre, în principal Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, așa numitul grup ”austerilor”, care ar fi preferat ca economia europeană să fie susținută prin împrumuturi, nu și prin subvenţii. Negocierile vor lua timp”, a atenționat un diplomat olandez. La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că planul Comisiei este doar un ”punct de plecare în negocieri”.
Totul trebuie făcut pentru a se ajunge la un acord până la vară, spune la rândul său preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Pentru 19 iunie, el a anunțat o reuniune a șefilor de stat și de guvern.
Planul ar urma să fie pus în aplicare de la 1 ianuarie, dar până atunci trebuie să treacă și de Parlamentul European.